Hlavní obsah

Klesá zájem o státnice z jazyků. Lidé preferují mezinárodní certifikát

Novinky, ČTK, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mezi studenty cizích jazyků klesá zájem o státní jazykové zkoušky. Podle statistik ministerstva školství je ve školním roce 2018/2019 složilo 378 lidí, což bylo třikrát méně než před deseti lety. Podstatně více lidí usiluje o mezinárodní jazykové certifikáty, zejména z angličtiny. V roce 2019 je v soukromých jazykových školách sdružených v Asociaci jazykových škol chtělo získat zhruba 18 600 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Avšak i mezinárodní jazykové certifikáty ztrácejí na významu, protože firmy kladou čím dál větší důraz na prokázání skutečných dovedností, jak vyplývá z vyjádření zástupců škol.

Zájem o vyšší státnici pro překladatelský či tlumočnický obor

Podle ředitele Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky hlavního města Prahy Aleše Nováka upadá zájem hlavně o základní státní jazykovou zkoušku, která je na úrovni středně pokročilé (B2).

„Pár desítek kandidátů za rok je, ale nejsou to ta čísla, která byla někdy v 90. letech, kdy jsme měli třeba 600 až 700 kandidátů z angličtiny,” řekl.

Pětina českých studentů VŠ neumí dobře žádný cizí jazyk, zjistil průzkum

Věda a školy

Stabilnější je podle Nováka zájem o vyšší úroveň státnic, takzvanou všeobecnou nebo speciální pro překladatelský či tlumočnický obor, která je ze zákona podmínkou pro jmenování soudních tlumočníků.

Zájem o kurzy v pražské jazykovce spíše opět opadne

Jazyková škola hlavního města Prahy je pokračovatelkou státní jazykové školy, která byla založena před 100 lety a později si vybudovala pověst jako „jazykovka na Národní”. Dnes sídlí ve Školské ulici v Praze 1.

Zatímco v 90. letech chodilo do jejích kurzů kolem 5000 lidí ročně, od roku 2009 čelila v důsledku krize i růstu konkurence výraznému odlivu studentů. Ten se jí podle ředitele podařil zastavit zhruba před třemi lety. V poslední době ji navštěvovalo kolem 1100 lidí ročně.

Prezidentkou světové organizace angličtinářů bude poprvé Češka

Věda a školy

Kvůli nejisté situaci kolem koronaviru se ale podle Nováka dá čekat, že zájem o kurzy zase spíš opadne.

Raději certifikát než státnice, raději pohovor než certifikát

Právo jazykové zkoušky mělo podle statistik ministerstva školství loni v ČR 20 samostatných jazykových škol a 26 zařízení při jiných školách. Do všech těchto škol chodilo loni 8044 lidí. Státnice v nich složilo o rok dříve 378 zájemců, z toho většina na základní úrovni.

Vyšší, tzv. všeobecnou státnici udělalo 64 lidí, překladatelskou 25 a tlumočnickou dva. Ve školním roce 2009/2010 absolvovalo jazykové zkoušky 1084 přihlášených, tedy zhruba třikrát víc.

Certifikáty si dělají zejména ženy na mateřské dovolené, aby měly snazší hledání práce po návratu na pracovní trh, a také studenti kvůli studiu v zahraničí či ti, kteří se cílovým jazykem živí.
Dana Štefková, CC škola jazyků

Podobně jako řada soukromých škol mohou jazykové školy s právem státní zkoušky nabízet i zkoušky k mezinárodním jazykovým certifikátům, jako je Cambridge English. Zájem o ně je podle Nováka ve škole, kterou vede, ve srovnání se státnicemi zhruba dvojnásobný.

„V soukromých školách sdružených v Asociaci jazykových škol (AJŠ), do kterých loni chodilo kolem 93 tisíc lidí, je chce získat zhruba 20 procent klientů,” uvedla předsedkyně asociace Marcela Hergesselová. AJŠ má v současnosti 43 členů.

„V naší škole se na klasické státnice nikdo nepřipravuje už asi 10 let. Jediné, které se ještě dělají, jsou ty tlumočnické, a to kvůli tomu, aby se právě zájemci případně mohli stát soudními tlumočníky,“ doplnila pro Novinky Dana Štefková z CC školy jazyků v Českých Budějovicích.

„Ve výběrových řízeních i při akreditaci MŠMT jsou jako prokázání kvalifikace lektorů vyžadovány mezinárodní certifikáty na úrovni C1 SERR, toho se také držíme a na tyto certifikáty se studenti i lektoři pravidelně připravují. V němčině pak Goethe Zertifikat, ve španělštině DELE, zde zkoušky celkem pravidelně probíhají. Ustupuje ale zájem o nižší úrovně, začíná to až na B2 a výš,“ popsala.

Neúspěšnost u ústních maturit vzrostla

Věda a školy

Podle výkonného ředitele společnosti James Cook Languages (JCL) Jakuba Juhaňáka ale i zájem o mezinárodní jazykové certifikáty v posledním desetiletí poklesl. Důvodem je podle něj to, že firmy již certifikátům nepřikládají takový význam při přijímacích pohovorech a vybírají si uchazeče spíš na základě pohovoru v daném jazyce. JCL se specializuje na firemní jazykové vzdělávání.

S tvrzením, že pro zaměstnavatele je podstatná především samotná schopnost plnit v cílovém jazyce pracovní úkoly, souhlasí i Štefková. Certifikáty podle ní pomohou vylepšit životopis (CV) a dají nějakou představu, ale stejně se pak vše ověřuje v konkrétní praxi.

„Dané certifikáty si dělají především ženy na mateřské dovolené, aby měly snazší hledání práce po návratu na pracovní trh, a poté studenti – kvůli studiu v zahraničí nebo ti, kteří se cílovým jazykem živí,“ vysvětlila jednatelka budějovické školy.

Výuka češtiny pro cizince

Vedle cizích jazyků, mezi kterými výrazně dominuje angličtina, zaznamenali zástupci jazykových škol v uplynulých letech velký zájem také o výuku češtiny pro cizince. Kromě výše zmíněných odborníků to potvrdila i Marie Jelínek z jazykové školy Skřivánek.

Letní škola češtiny se uskuteční jen v Olomouci. Očekává zájemce hlavně ze zemí EU

Věda a školy

Jazykové školy s právem státní zkoušky nabízejí cizincům zkoušku z češtiny, která je pro občany ze států mimo EU jednou z podmínek k získání trvalého pobytu v ČR.

Ve školním roce 2018/2019 se této zkoušky podle dat ministerstva školství zúčastnilo 2185 lidí. Uspělo 1404 z nich.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám