Hlavní obsah

Sopky vysílají infrazvuky, které by mohly pomoci předpovídat erupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Dunivé zvuky z útrob vulkánů, které jsou lidským uchem neslyšitelné, by mohly být v budoucnu využívány k předpovídání erupcí. Podle agentury AFP to uvedl mezinárodní tým vědců, který studoval tzv. infrazvuky vydávané sopkami, jako je třeba italská Etna.

Foto: Profimedia.cz

Etna je jednou z nejaktivnějších sopek na světě.

Článek

Když magma exploduje, zvukové vlny se šíří v kráteru.

Na Islandu opět vybuchla sopka Fagradalsfjall, mezinárodní letiště to neohrožuje

Věda a školy

„Podobně jako u žesťových hudebních nástrojů, např. u pozounu (trombonu), získáváme určité tóny i ze sopečného kráteru,“ vysvětlil expert z novozélandské Canterburské univerzity Leighton Watson, který se na výzkumu podílel.

Změna „melodie“ před výbuchem

Než v únoru 2021 vybuchla sopka Etna, její „melodie“ se začala měnit. „Výška tónu stoupala a stoupala, protože magma postupovalo kráterem vzhůru,“ zmínil Watson.

Zkrátka jak magma stoupá v kráteru, vzdálenost mezi vrcholem sloupce magmatu a vrcholem kráteru se zmenšuje. To způsobí zvětšení výšky zvuku - podobně jako když pozounista „zatáhne“ svůj hudební nástroj (hráč na trombon totiž posunuje jednu část nástroje, která je ve tvaru U, od sebe a k sobě, čímž prodlužuje a zkracuje délku nástroje - když nástroj prodlouží, hraje tóny hlubší, když ho zkrátí, tak jsou tóny vyšší - pozn. red.).

Etna opět bouří. Do vzduchu chrlí popel a lávu

Koktejl

FOTO: Jedna z nejaktivnějších sopek světa přitahuje turisty

Cestování

Pokud pomocí sledování a poslouchání určíme, jakým tónům odpovídá jaká hladina magmatu, bude podle Watsona možné s pomocí speciálních mikrofonů předpovídat erupce několik hodin dopředu.

„Což může být významné pro ty, kteří žijí v blízkosti aktivních sopek nebo je navštěvují,“ doplnil odborník.

Vesuv v roce 79 vybuchl až na podzim, tvrdí vědci

Věda a školy

Existující metody monitorování magmatu zahrnují přelety nad kráterem ve vrtulníku či výstup na sopku, aby mohlo být uvnitř provedeno měření. Obě operace jsou nebezpečné a drahé a nelze je provádět nepřetržitě.

Nová metoda, která využívá zvuků ozývajících se z vulkánu, ale zatím není plně spolehlivá a nefunguje u všech sopek, upozorňuje agentura AFP. Výzkum bude proto dále pokračovat - kromě Etny by se mohl zaměřit na sopku Piton de la Fournaise na ostrově Réunion v Indickém oceánu, vulkán Kilauea na Havaji či na sopku Villarrica v Chile.

Reklama

Výběr článků

Načítám