Hlavní obsah

Velká konjunkce planet nastane 21. prosince. Vánoční hvězdu nyní doplňuje Měsíc

Novinky, Filip Šára

Poslední týdny můžeme po západu slunce, nízko nad jihozápadním obzorem, sledovat dva nápadné zářící body, obří plynné planety Jupiter a Saturn. Den za dnem se k sobě zvolna přibližují, a to až do pondělí 21. prosince, kdy téměř splynou v jednu „hvězdu“. Něco podobného se naposledy událo v roce 1623 a znovu se zopakuje až za 60 let. Aktuálně se navíc planety v jednom zorném poli setkávají i s Měsícem.

Foto: Stellarium, Jan Veselý

Na obrázku je znázorněna situace nad jihozápadním obzorem dne 17. prosince v 17:30, kdy se na obloze setkají planety Jupiter a Saturn s Měsícem.

Článek

Tak blízké přiblížení vesmírných těles na obloze se označuje jako tzv. konjunkce, dochází k ní jednou za zhruba 20 let. Většinou jsou ale obě planety na pozemské obloze od sebe mnohem dál, letos se však přiblíží na pouhých šest úhlových minut, tedy jednu pětinu průměru měsíčního disku.

„Ve čtvrtek 17. prosince doplní planety Jupiter a Saturn na večerní obloze srpek Měsíce. Jupiter a Saturn se k sobě stále přibližují až do těsné konjunkce, která nastane v pondělí 21. prosince. Ale už nyní jsou velmi blízko u sebe. S Měsícem to pak bude zajímavé seskupení těchto těles na obloze. Je třeba se dívat hned z večera nízko nad jihozápadní obzor. Měsíc zapadne před 19. hodinou,” popsal pro Novinky jev Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Měsíc je podle něj velmi blízko planet i teď, tedy ve středu 16. prosince, ale zapadá již v 17:42, takže to chce opravdu dobrý výhled na jihozápad.

Nebeské představení v noci na pondělí: Geminidy vrcholí jako předvoj Betlémské hvězdy

Věda a školy

„Měsíc nyní dorůstá, v noci z 21. na 22. prosince bude v první čtvrti. Každý den vychází zhruba o hodinu později. V den konjunkce Jupiteru a Saturnu, 21. prosince, Měsíc zapadne až před půlnocí. Bude tedy vidět na obloze, ale zatímco se bude nízko nad jihozápadem odehrávat konjunkce planet Jupiter a Saturn, Měsíc bude svítit nad jihem,” doplnil astronom.

Nejlepší bude pozorovat planety na horách

Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress se nicméně obává, že dobré podmínky pro pozorování konjunkce planet budou pouze v horských oblastech, kde bude jasno nebo polojasno.

V Patagonii si mohou užít úplné zatmění Slunce. Agentury nabízejí přímý přenos

Věda a školy

„Na zbytku území bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Situace se začne měnit až v pondělí odpoledne – to se ale nad nízkou oblačnost začne nasouvat ještě vysoká, takže v noci na úterý už budou špatné podmínky pro pozorování i v horských oblastech. Do té doby nás čeká teplé jihozápadní proudění ve vyšších vrstvách atmosféry kolem tlakové výše nad východní Evropou, která znamená inverzi jak vyšitou,” řekla Novinkám meteoroložka.

Jupiter od nás 762 milionů km, Saturn dvakrát dále

A proč vlastně půjde 21. prosince o tak vzácný astronomický úkaz? Planeta Jupiter oběhne Slunce jednou za 11,86 pozemského roku, Saturn se pohybuje ve větší vzdálenosti, takže jeho „rok“ trvá 29,65 let.

Zhruba jednou za dvě desetiletí se proto na pozemské obloze sejdou blízko sebe. Někdy dokonce výjimečně blízko, byť samozřejmě pouze díky perspektivě. Jupiter (ta jasnější planeta) od nás bude ve vzdálenosti 762 milionů kilometrů, Saturn asi dvakrát dále.

Obě planety si budou úhlově nejblíže právě v pondělí 21. prosince. Půl hodiny po západu slunce, kolem 16:30, je hledejte nízko nad jihozápadním obzorem. Planety zapadají už v 18:30, takže pohled z kopce, odkud je dobrý výhled až ke vzdálenému horizontu, bude velkou výhodou.

Foto: Hvězdárna a planetárium Brno

Obloha 21. prosince po západu Slunce

„V každém případě je třeba si vybrat místo s nerušeným pohledem k JZ obzoru, tedy bez stínění domy, stromy či kopci. Namíříte-li na Jupiter se Saturnem dalekohled s velkým zorným polem, zahlédnete v něm obě planety najednou. A s nimi i čtyři Jupiterovy největší měsíce a ve větších přístrojích dokonce Saturnův prstenec a jeho největší měsíc Titan,” radí ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Zajímavé to podle něj bude i 22. prosince, kdy je spatříme v téměř totožné úhlové výšce nad obzorem. To už se ale od sebe budou vzdalovat.

„Tak blízko jako letos v prosinci si planety byly naposledy v roce 1623, tedy pouhých 14 let poté, co se na nebe začal dalekohledem dívat Galileo Galilei. Tehdy se ale nacházely poblíž Slunce, takže zmizely v jeho záři a nikdo je nemohl sledovat. Za opravdu snadno pozorovatelnou a velmi těsnou konjunkcí Jupiteru se Saturnem se tak musíme vypravit celých 794 let zpátky, do roku 1226,” vysvětlil Dušek.

Mimořádné předvánoční setkání Jupiteru a Saturnu. Blíž si byly naposledy roku 1226

Věda a školy

Mnozí odborníci se domnívají, že podobné setkání Jupiteru a Saturnu v roce 7 př. n. l. bylo tehdejšími astrology považováno za zjevení oznamující příchod spasitele, tedy tzv. Betlémskou hvězdu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám