Hlavní obsah

Večer nastane největší superúplněk letošního roku

Ve středu ve 20:37 SELČ nastane úhlově největší úplněk v roce, tzv. superúplněk. Měsíc bude vizuálně nejzajímavější při svém východu, což se ale kupříkladu v Praze uskuteční až ve 21:36, nebo před západem ve čtvrtek časně ráno. Upozornil na to popularizátor astronomie Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě.

Foto: Petr Horálek

„Superúplněk“ vycházející za hradem Kunětická hora na Pardubicku

Článek

Podle folkloru amerických farmářů se tomuto červencovému úplňku přezdívá také „bouřkový“ či „jelení“.

Superúplněk je jev, kdy je Měsíc v úplňku a zároveň je na své dráze kolem Země nejblíže. Úkaz se letos objeví podruhé, první superúplněk byl v červnu.

Obloha servíruje svítící mraky i sestavu planet

Věda a školy

Měsíc se podle Horálka ocitne v úplňku ve 20:37 SELČ (geocentrického času), přičemž o zhruba 9,5 hodiny dříve, v 11:05 SELČ, byl nejblíže k Zemi na své eliptické dráze v tzv. přízemí, a to na vzdálenost 357 263 kilometrů od naší planety. Při červnovém superúplňku byl Měsíc v přízemí ve vzdálenosti 357 428 km.

„To činí aktuální úplněk úhlově největším v roce, bude téměř o 15 procent úhlově větší než ten nejmenší (naposledy loni 31. října) a zhruba o 30 procent jasnější,” popsal Horálek.

Foto: Petr Horálek

Úplněk nad Kunětickou horou (2020)

Připomněl však, že Měsíc vyjde v Česku až po zmíněném čase úplňku – v Praze nastane východ lunárního kotouče až ve 21:36 SELČ, tedy téměř hodinu po úplňku.

V rámci bývalého Československa je na tom nejlépe východní Slovensko, kde Měsíc vyjde o téměř 40 minut dříve – např. v Humenném ve 20:58, tedy 21 minut po úplňku.

Nejde o astronomický termín

Pojem „superúplněk” je nicméně podle Pavla Gabzdyla z Hvězdárny a planetária Brno, na kterého Horálek odkazuje, poněkud zavádějící. Poprvé toto označení použil astrolog (nikoli astronom) Richard Nolle v roce 1979.

„Superměsíc definoval jako nov nebo úplněk, který nastává ve vzdálenosti menší nebo rovnající se 90 procentům jeho nejmenší vzdálenosti od Země na dané oběžné dráze. Proč si však zvolil zrovna 90 procent, nikdo netuší,” poznamenal již dříve astronom Gabzdyl.

O superúplňku se nad Brnem rozzáří světelné meče Jediů

Koktejl

Rozdíl úhlové vzdálenosti Měsíce v přízemí a odzemí je přitom vizuálně tak nepatrný, že by se mohl rovnat tloušťce zápalky ve vzdálenosti jednoho metru od oka. Že je Měsíc opravdu velký, se nám může ale zdát při jeho východu či západu nízko nad obzorem, jelikož náš mozek jej automaticky porovnává s objekty na obzoru.

Foto: Hvězdárna a planetárium Brno & Sedmikrásky on-line

Srovnání velikostí úplňků

Díky této iluzi se nám se vzdálenými objekty na horizontu zdá někdy opravdu „obří”. Lze toho využít třeba při fotografování.

Červnový superúplněk. Hodinu po půlnoci bude Měsíc nejblíže Zemi

Věda a školy

A jaké budou podmínky pro pozorování úkazu, respektive jak bude večer „spolupracovat” počasí? Úplně stoprocentní to nebude.

„Nejvíce oblačnosti bude na severozápadě území – až zataženo. Ve východních Čechách a na západě Moravy až skoro jasno. Na zbytku území oblačno až polojasno,” odpověděla na dotaz Novinek meteoroložka Dagmar Honsová.

Vědci ukázali další unikátní fotografie z teleskopu. Zachytil i mraky na exoplanetě

Věda a školy

Další výrazný úplněk v přízemí nastane příští rok, 31. srpna 2023. Měsíc se pak o zhruba devět hodin dříve, v 17:52 SELČ přiblíží k Zemi na vzdálenost 357 181 km, tedy ještě blíže než letos.

Satelitní snímky odhalují pražské tepelné ostrovy

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám