Hlavní obsah

O superúplňku se nad Brnem rozzáří světelné meče Jediů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Společně jako jeden pozvednou o nadcházejícím superúplňku 13. července k potemnělému nebi své světelné meče milovníci Jediů, rytířů střežících dobro z legendární filmové ságy Star Wars. Rozzáří je najednou u Heliosféry, unikátní desetimetrové nafukovací kopie Slunce pod brněnskou hvězdárnou na Kraví hoře.

Foto: Hvězdárna Brno

Novinkou brněnské hvězdárny je nafukovací model Slunce, u něhož se sejdou milovníci Jediů se světelnými meči.

Článek

Učiní tak na znamení toho, že si, stejně jako ušlechtilí rytíři dobra z legendární filmové ságy Star Wars přejí svobodu, mír a spravedlnost nejen na Zemi, ale i ve všech částech vesmíru.

Světlo mečů bude symbolizovat, že temná strana Síly nikdy nad tou světlou nezvítězí. „V tuto chvíli pořídíme tu nejúžasnější fotografii ochránců vesmírné svobody. Na akci jsou vítáni holky a kluci všech generací,“ říká ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Setkání majitelů světelných mečů v Brně by mělo být jednou z největších akcí milovníků Jediů z filmové ságy Star Wars. Na snímku ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek

Nápad hromadného zažehnutí světelných mečů vznikl poté, co si hvězdárna nechala vytvořit unikátní model Heliosféry. Zachycuje neuvěřitelné detaily slunečního povrchu tak, jak jej není schopno lidské oko postřehnout.

Brno tak pomyslně má dvě Slunce, jedno na obloze, druhé v podobě makety. Dvě Slunce má i smyšlená planeta Tatooine, filmový domov hned několika významných Jediů. Právě k nim patří neodmyslitelně jejich světelné meče.

Jedinečná světelná show

Dušek dává přednost zeleně zářícímu meči, který používali mistři Yoda a Qui-Gon Jinn. Meče mají ale mnoho barev – od červené až po modrou, fialovou, oranžovou či bílou. U Heliosféry by tak mohla vzniknout unikátní světelná show. Každá z barev má přitom svoji symboliku.

Nad Brnem budou zářit dvě Slunce

Věda a školy

Ti, co doma světelný meč nemají, můžou i tak dorazit, hvězdárna totiž pořídila pro účastníky stovky svíticích tyčinek. Zájemci na akci mohou dorazit nejen v pláštích Jediů, ale i v kostýmech dalších hrdinů filmové vesmírné ságy.

Krátce před 21:30, kdy účastníci s jediovským zvoláním „Ať tě provází Síla!“ zažehnou své světelné meče, vyjde nad obzor Měsíc v úplňku, tedy přesněji řečeno v superúplňku, protože se k Zemi přiblíží na méně než 357 tisíc kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám