Hlavní obsah

Obloha servíruje svítící mraky i sestavu planet

Čtveřici planet viditelných pouhým okem současně, noční svítící oblaka i Mléčnou dráhu mohou lidé vyhlížet na červencové obloze. Venuši, Mars, Jupiter a Saturn lze spatřit brzy ráno, sdělil tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan. Koncem měsíce bude také –⁠ dalekohledem –⁠ viditelný přechod dvou měsíců Jupiteru. Náš Měsíc navíc již brzy bude v úplňku.

Foto: Zdeněk Bardon

Aktuální noční svítící oblaka

Článek

Suchan zmínil, že v současnosti lze spatřit Venuši, Mars, Jupiter a Saturn před svítáním. Nejprve se objevuje Saturn, pak přibydou Jupiter, Mars a Venuše jako Jitřenka.

Od padajících hvězd po zatmění Slunce. Rok 2022 slibuje působivá nebeská představení

Věda a školy

Nastává zároveň nejlepší období viditelnosti Saturnu, brzy bude na obloze po celou noc.

Foto: Zdeněk Bardon

Postavení planet a Měsíce 27. června 2022 ráno ve 2:40 nad východním obzorem. Je zde vyznačený i „neviditelný“ Uran, planeta Saturn tu však chybí –⁠ už se z pravé strany nevešla do zorného pole.

„Také pořád ještě vyhlížíme noční svítící oblaka. Tedy oblačnost, která je v 85 kilometrech nad povrchem Země –⁠ nejvyšší oblačnost, kterou můžeme pozorovat,“ upozornil Suchan.

„Je to taková stříbrná pavučina. Nastává zhruba hodinu a půl po západu Slunce, resp. hodinu a půl před jeho východem,“ popsal úkaz spjatý s týdny kolem letního slunovratu.

Foto: Petr Horálek

Noční svítící oblaka nad Sečskou přehradou, 21. června 2019

„Slunce zapadá jen velmi mělce pod obzor, což znamená, že svítí v tu dobu vysoko do atmosféry a osvětluje oblačnost,“ vysvětlil.

Noční svítící oblaka se objevují nepravidelně.

Největší úplněk roku

Lidé se mohou těšit i na úplněk. „Jako (téměř) každý rok i v roce 2022 nastane úplněk, během kterého bude Měsíc zároveň procházet na své eliptické dráze tzv. přízemím, a tedy úplňkový Měsíc bude úhlově největší v celém roce,” připomněl již dříve popularizátor astronomie Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě.

Červnový superúplněk. Hodinu po půlnoci bude Měsíc nejblíže Zemi

Věda a školy

Tento moment připadá na středu 13. července, kdy se na oblohu vyhoupne „superúplněk“ (nejde o astronomický termín). Měsíc se octne ve fázi úplňku ve 20:38 SELČ.

Foto: Hvězdárna a planetárium Brno & Sedmikrásky on-line

Srovnání velikostí úplňků

Pouhé zhruba 9,5 hodiny předtím, v 11:09, bude nejblíže k Zemi, a to na vzdálenost 357 263 kilometrů.

Přechod Jupiterových měsíců

Nad ránem 26. července nastane současný přechod dvou měsíců Jupiteru. K tomuto zážitku však lidé potřebují alespoň malý přenosný dalekohled. „Měsíce jsou vidět triedrem. Jakmile budou předcházet před planetou, uvidíme je jako černé tečky. Můžeme pozorovat i vstup měsíce před planetu, anebo, když dochází k zákrytu, za planetu,“ uvedl dále Suchan.

Na měsíci Jupiteru může být život

Věda a školy

Doporučil, aby lidé použili stativ nebo si triedr zafixovali jiným způsobem. „Protože jinak se vám to strašně chvěje a nevidíte tam nic,“ dodal astronom.

Astrofyzici objevili hvězdu, která nejrychleji oběhne supermasivní černou díru

Věda a školy

Připomněl rovněž, že v létě se vysoko nad obzorem klene Mléčná dráha. „Prochází typickými letními souhvězdími, jako je Labuť a Orel. Ale krásně vidět je jen tam, kde je nižší světelné znečištění,“ upozornil Suchan.

Nejlepší podmínky pro pozorování Mléčné dráhy jsou právě v letních měsících a během zimy.

Srpnové „padající hvězdy“

Na noc z 12. na 13. srpna pak letos připadá maximum meteorického roje Perseidy, v té době však budou špatné podmínky pro jeho pozorování. „Noc předtím bude úplněk,“ podotkl Suchan.

Vrcholil meteorický roj Perseidy. Podívejte se na videa od astronomů

Věda a školy

Perseidy jsou aktivní mezi 17. červencem a 24. srpnem.

Foto: Petr Horálek

Celonoční mozaika roje Perseidy z roku 2018 zachycená z Parku tmavé oblohy Poloniny na Slovensku

Výběr článků

Načítám