Hlavní obsah

Ve švýcarských horách zachytili působivý úplněk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad pohořím Alp ve Švýcarsku se podařil mimořádně kvalitní kameramanský úlovek: zachycení opravdu výrazného měsíčního úplňku. Záběry, které zprostředkovala agentura AP, jsou z pondělí 29. března, pořízeny byly z obce Vétroz.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Působivý úplněk nad Švýcarskem Video: Newsflare, AP

 
Článek

Video zaznamenané v časných ranních hodinách ukazuje, jak zářivý Měsíc pomalu přechází za stromy na vrcholu hory.

Americký astrofotograf pořídil záběry, jak ISS s pracujícími astronauty proletěla před Měsícem

Věda a školy

Podle AP tradičně takovýto březnový úplněk symbolicky ohlašuje „konec zimy”.

Superúplněk až v dubnu a květnu

Co se týká tohoto lunárního úkazu, nejde ale přímo o tzv. superměsíc neboli superúplněk. „Přibližně se do pozice superúplňku Měsíc letos dostane v dubnu a květnu,” vysvětlil pro Novinky Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

„O superúplňku se hovoří v situaci, kdy se sejdou dvě okolnosti najednou: Měsíc je v úplňku a zároveň je na své dráze kolem Země nejblíže, v tzv. přízemí. Je pak zhruba o desetinu průměru větší a svítí více,” popsal astronom.

Májový úplněk, předzvěst posledního letošního superúplňku

Koktejl

Letos se podle něj k superúplňku tedy přiblížíme dvakrát. Dne 27. dubna Měsíc dosáhne úplňku v 5:32 SELČ, o necelých 11 hodin později se ocitne v přízemí (357 373 km daleko od nás).

O měsíc později se situace obrátí: luna nejprve 26. května nejprve projde přízemím (357 314 km daleko) okolo 4. hodiny ranní, úplněk pak nastane ve 13:13 SELČ, tedy o devět hodin později.

Starlinky nad oblastí

Za zmínku ještě stojí, že z oblasti Vétroz ve švýcarském kantonu Valais (Wallis) pochází i nedávné zachycení „vesmírného vláčku” na obloze, konkrétně další várky družic Starlink pro budoucí celosvětové připojení k internetu.

Oblohu brázdí další „vláček” Starlinků. Na orbitu putovaly i družice konkurenční služby OneWeb

Věda a školy

Těchto satelitů má firma SpaceX na orbitu už 1325. Tento údaj ale zahrnuje i prototypy, s nimiž se pro provoz sítě nepočítalo. Funkčních družic je podle webu SpaceFlight Now něco přes 1100, jelikož část jich už byla po selhání záměrně odstraněna a kolem dvou desítek dalších zřejmě čeká stejný osud – je z nich tedy tzv. kosmické smetí.

Reklama

Související články

Superúplněk si podmanil světovou oblohu

V noci z úterka na středu jsme byli svědky nejvýraznějšího úplňku v roce – superúplňku či superměsíce. V Česku panovaly skvělé podmínky i pro noční sledování.

Výběr článků

Načítám