Hlavní obsah

Superúplněk si podmanil světovou oblohu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V noci z úterka na středu jsme byli svědky nejvýraznějšího úplňku v roce – superúplňku či superměsíce. V Česku panovaly skvělé podmínky i pro noční sledování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Superúplněk si podmanil světovou oblohuVideo: Reuters

 
Článek

Obecně k úkazu dochází, jakmile je Měsíc na své eliptické dráze kolem Země k naší planetě nejblíže. V úterý večer před „superměsíční” nocí je v tzv. přízemí, jen 356 909 km od nás. Samotný úplněk nastal ve středu ráno ve 4.34 SELČ.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Superúplněk nad Windsorem v Anglii

Noční oblohu rozzáří velikonoční superúplněk

Věda a školy

Podle Pavla Suchana z Astronomického ústavu Akademie věd ČR půjde o nejpůsobivější úplněk roku. I proto, že má být jasno.

Foto: Petr Horálek

Z Hrádku (u Černé u Bohdanče), 7. dubna, čas 19:00, metrové ohnisko

Často se můžeme setkat i s termínem „růžový superměsíc”. „Měsíc ovšem růžový nebude, označení vychází z amerického ‚pink moon', což je z tamní tradice název úplňku, který nastává v období, kdy s příchodem jara kvetou růžové květy. Růžovou tedy můžeme vyhlížet v jarní přírodě okolo nás,” vysvětlil pro Novinky astrofotograf a popularizátor astronomie Petr Horálek.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Superúplněk v Moskvě

„Určitou načervenalou barvu má jinak každé těleso nízko nad obzorem, tedy při východu nebo západu, jako například i Slunce,” doplnil Suchan.

Superúplněk si podmanil noční oblohu

Věda a školy

Větší o 13 procent

„Když je něco blíž, vidíme to větší. Přesně to se stává s Měsícem, když je poblíž svého přízemí – je větší. Měsíční průměr je tentokrát větší zhruba o 13 procent. A protože je blíž, bude i více svítit,” shrnul dále Suchan s tím, že nyní při pozorování spíše než velikost Měsíce zaznamenáme větší osvit noční krajiny.

Foto: Stellarium / Jan Veselý

Srovnání velikosti aktuálního superúplňku v tzv. přízemí s úplňkem, který nastane v říjnu, když bude Měsíc v tzv. odzemí (dále od Země).

První ze tří letošních superúplňků nastal 9. března, kdy byl Měsíc vzdálený od Země 357 404 kilometrů. Nyní je vzdálen ještě méně, je naší planetě nejblíže od loňského února. Další bude 7. května. Průměrná vzdálenost Země–Měsíc činí 384 400 km.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Žena fotografuje východ Měsíce

Foto: Carl Recine, Reuters

Superúplněk ve Velké Británii

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám