Hlavní obsah

Ve čtvrtek ráno nastane zatmění rudé planety Měsícem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na obloze se ve čtvrtek 8. prosince časně ráno odehraje mimořádná podívaná. Nastane totiž vzácný zákryt Marsu měsíčním úplňkem, a to v čase tzv. opozice rudé planety se Sluncem. Úkaz bude z našeho území viditelný mezi 6. a 7. hodinou – okolo 6. hodiny Měsíc Mars zakryje, o hodinu později Mars vystoupí.

Foto: Stellarium/Jan Veselý

Mars 8. prosince těsně před okamžikem, než bude zakryt Měsícem v úplňku.

Článek

Planeta Mars nejprve minulý týden dosáhla nejmenší vzdálenosti od Země za poslední dva roky – Mars se 1. prosince ve 3:18 SEČ přiblížil k Zemi na vzdálenost takřka 81,5 milionu kilometrů. Od té doby je naše sousední planeta při příznivém počasí pozorovatelná jako jeden z nejjasnějších objektů noční oblohy.

Týden poté, tedy ve čtvrtek 8. prosince, bude Mars v opozici se Sluncem, z pohledu pozorovatele na Zemi bude přímo naproti Slunci. Letošní opozice nastane ve čtvrtek v 6:36 SEČ. V té době planetu najdeme velmi vysoko v souhvězdí Býka, bude tak nejlépe pozorovatelná, jak jen to je od nás možné.

Podle popularizátora astronomie Petra Horálka z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě dojde ve stejný den zároveň ke vzácnému zakrytí (či z logiky věci zatmění) Marsu měsíčním úplňkem.

V noci se k nám Mars přiblíží nejvíce za poslední dva roky

Věda a školy

„Už ve středu 7. prosince večer bude patrné, že se něco děje. Se setměním se nad jihovýchodním obzorem objeví úplňkový Měsíc a vlevo od něj naoranžovělý Mars. V dalších hodinách se Měsíc bude při pohledu ze Země přibližovat k Marsu, aby ho nad ránem – to už bude čtvrtek 8. prosince – kolem šesté hodiny úplně zakryl,“ popsal nedávno tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.

Vzhledem k úhlovému rozměru planety bude vstup za Měsíc trvat okolo půl minuty. Za okrajem měsíčního kotouče Mars zcela zmizí v 6:04 SEČ, zpoza Měsíce se začne znovu vynořovat v 6:58 SEČ. Tyto údaje platí pro průsečík 15. poledníku a 50. rovnoběžky, v jiných místech se čas bude lišit o minuty.

Foto: Petr Horálek/FÚ v Opavě/Stellarium

Zákryt Marsu Měsícem v úplňku nastane 8. prosince časně ráno, navíc právě v době opozice Marsu se Sluncem.

Zákryt bude u nás vidět nad obzorem v celém průběhu. Jasnost Měsíce i Marsu bude dostatečná k tomu, abychom úkaz viděli prostým okem. „V dalekohledu bude pohled na zákryt Marsu Měsícem ještě úžasnější, stačí použít aspoň triedr,“ poznamenal Suchan.

„I když budou oba objekty už velmi nízko nad obzorem, teoreticky může být patrný i výstup planety zpoza disku Měsíce. Když vyjde počasí, bude to úžasná podívaná jak pouhýma očima, tak i jakýmkoli dalekohledem,“ doplnil astronom.

Přímý přenos z Brna

„Jelikož budou vstup Marsu za měsíční disk i jeho výstup trvat asi půl minuty, tak zejména proto na ondřejovské hvězdárně nenabízíme pohled do dalekohledu, dostalo by se nanejvýš na pár návštěvníků,“ upozornil Suchan.

Využít lze podle něj např. přímý přenos z dalekohledu na Hvězdárně a planetáriu Brno.

V Brně má být navíc větší naděje na jasné počasí než v Ondřejově.

V Chile uvedli do provozu dalekohled ovládaný z Ondřejova

Věda a školy

Webb našel na Saturnově měsíci mraky

Věda a školy

Výběr článků

Načítám