Hlavní obsah

V Praze probíhá největší evropská astronomická konference

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský týden astronomie a kosmických věd se letos koná v Praze, a to u příležitosti 100 let existence České astronomické společnosti (ČAS). Se svou historií je navíc Praha privilegovaným městem exaktních věd. Kromě odborného vědeckého programu nabízí mezi 26. a 30. červnem i doprovodný program pro veřejnost.

Foto: ESO/L. Calçada

Vizualizace dalekohledu ESO/ELT v Chile při pozorování. Ceremoniál položení základního kamene dalekohledu Evropské jižní observatoře, na jehož výstavbě se podílí i ČR, proběhl 26. května 2017. Budoucí největší teleskop je i tématem pražské konference.

Článek

Česká republika je v těchto dnech centrem nejen evropské, ale vlastně i světové astronomie. Odehrává se zde mezinárodní zasedání Evropské astronomické společnosti (EAS), v rámci kterého se má diskutovat o aktuálních tématech v astronomii a výzkumu vesmíru.

Foto: Pavlína Jáchimová, AV ČR

Evropský týden astronomie 2017 v Praze

Přednášky i venkovní výstava

Nabízí se i program pro veřejnost, podle mluvčího ČAS Pavla Suchana by největším lákadlem mohla být do češtiny překládaná přednáška Roberta Nemiroffa, spoluzakladatele prestižního Astronomického snímku dne NASA. Uskuteční se v pátek 30. června od 16 hodin v budově Akademie věd ČR na Národní 3, Praha 1.

Foto: Daniel Fischer

Americký profesor Robert Nemiroff bude přednášet o Astronomickém snímku dne NASA.

Do češtiny bude překládaná i přednáška The Greedy-Massive Black Holes (Nenasytné masivní černé díry) od Francoise Combesové z Observatoře v Paříži. Přednáška se uskuteční ve středu 28. června od 16 hodin na stejném místě.

Foto: ESA/ATG medialab; background: ESO/S. Brunier

Družice GAIA Evropské kosmické atgentury (ESA). Pražská konference představí první výsledky její mise na Mléčné dráze.

Dále výstava Ad Infinitum s mottem „Pohlédněte do hlubin vesmíru”. Přístupná je ve všední dny od 10 do 18 hodin v Galerii vědy a umění taktéž v budově Akademie věd. Venkovní výstava Vesmír – Dobrodružství objevů je umístěna před Rudolfinem, kde se také 29. června uskuteční živý koncert.

Praha jakožto symbolické místo

Naše hlavní město je pro astronomickou konferenci skutečně symbolickou lokalitou. K nejslavnějším vědcům tohoto regionu patří Tycho Brahe či Johannes Kepler, díky nimž dokážeme přesně vypočítat, jak se pohybují planety kolem Slunce. I dnes mohou návštěvníci obdivovat Astronomickou věž z roku 1722 nebo sál barokní knihovny dokončený o pět let později v Klementinu.

Christian Doppler roku 1842 pronesl v univerzitním Karolinu přednášku, aby objasnil vliv pohybu světelného zdroje na barvu jeho záření. A Albert Einstein pracoval v Praze na základech své teorie relativity.

Foto: Pavlína Jáchimová, AV ČR

Model unikátního pozlaceného zrcadla připravovaného teleskopu Jamese Webba, který má pohlédnout až na samý počátek vesmíru.

Evropský týden astronomie a vědy o vesmíru (European Week of Astronomy and Space Science - EWASS) je každoroční mezinárodní setkání astronomů. Jde o největší pravidelnou konferenci evropské astronomie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám