Hlavní obsah

Nízké mzdy nejsou motivační

Právo, Karel Kvapil

Česká republika má nejnižší nezaměstnanost v rámci EU. Nicméně tuto pozitivní zprávu kazí fakt, že příliš mnoho míst je špatně placených. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka potřebujeme dostatek pracovních míst, která jsou dobře placená, a tím pádem udržitelná.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ještě nedávno se průměrná hodinová mzda pohybovala na úrovni 80 - 90 Kč hrubého. Někteří zaměstnavatelé, kteří patří k lídrům tuzemského trhu, sice aktuálně navýšili mzdu na úroveň 100 - 110 Kč, ale průzkumy personálních agentur říkají, že v současnosti je za minimální motivační mzdu považována částka alespoň 150 Kč na hodinu. Ta je ale u většiny zaměstnavatelů stále v nedohlednu.

Nízké mzdy s sebou totiž přinášejí řadu úskalí, mezi něž patří například zneužívání státních sociálních dávek, práce načerno nebo sociální vyloučení.

„Dnes se nacházíme v situaci, kdy si velcí zaměstnavatelé v ČR doslova diktují podmínky a již delší dobu nedochází k navyšování hodinových mezd. Přichází sezóna, v níž se enormně navyšuje poptávka po zaměstnancích. Jedná se o období podzimních a zimních měsíců, kdy se nejen kvůli vánočním svátkům zvyšuje výroba a poptávka po službách. Máme obavy, abychom byli vůbec schopni tuto poptávku v letošním roce pokrýt. Mzda totiž hraje opravdu velkou roli,“ vysvětluje Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco.

Nejsou to však pouze mzdy, co může motivovat k vyšším výkonům, postupu v kariéře nebo loajalitě zaměstnanců. Podle Wysoglada je nutné přihlížet i k ostatním motivačním faktorům, jako jsou například správně nastavené podmínky pro výkon v souvislosti s odpočinkem. U dělnických profesí se může jednat třeba o kratší pracovní směny.

„Nejhorší je považovat pracujícího člověka za jakéhosi robota, který nepotřebuje nic víc než mzdu. I s takovým přístupem se dnes bohužel ještě stále setkáváme. Zaměstnavatelé se pak diví, že zaměstnanci jsou nespokojení a brzy odcházejí za lepším místem. Pravidelný průzkum spokojenosti zaměstnanců by měl být proto takříkajíc na denním pořádku,“ zdůrazňuje Wysoglad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám