Hlavní obsah

Ostrava chce lákavější školní jídelny

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ostravský magistrát nyní přichází se zajímavým projektem, který se dotkne stravování v jídelnách základních škol na jeho území. Projekt dostal název Fajne školní bistro a ve školách odstartoval s novým školním rokem. Jeho cílem je zatraktivnit stravování pro školáky, aby se mimo jiného zamezilo plýtvání jídlem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Chceme motivovat kuchařky našich škol, aby vařily nejen zdravě, ale také chutně a moderně. Proto jsme připravili sérii workshopů, ve kterých, po vzoru konceptu z televizní show, ostravský šéfkuchař David Valíček navštíví školní jídelny, kde pomůže s vařením,“ vysvětlila náměstkyně ostravského primátora Andrea Hoffmannová (Piráti).

Dodala, že do projektu se zapojí také studenti středních škol.

Snaha snížit plýtvání

„Cílem je představit nový, neotřelý způsob stravování, atraktivní pro děti a zajímavý pro personál z kuchyní. Věřím, že tím ušetříme i část jídla, které zatím končí ve zbytcích. Vždyť podle čísel ministerstva školství české školní jídelny týdně vyhodí až 45 tun jídla,“ upozornila náměstkyně s tím, že město nic jídelnám nepřikazuje, jen se je snaží motivovat ke změně.

Šéfkuchař David Valíček v současnosti provozuje Food Atelier v ostravské Dolní oblasti Vítkovice, kde pořádá i kurzy vaření. Vařil ve špičkových restauracích po celém světě jako například v Dubaji, na Manhattanu a v Londýně.

Nebude chybět česká kuchyně: pomalu pečené vepřové maso s kapustou a pečený brambor z pece. Pak domácí hovězí burger s pečenými hranolky. Děti budou moci ochutnat i mexické burrito. Posledním, čtvrtým jídlem bude salát.
šéfkuchař

Pro workshopy ve školních jídelnách si připravil vzorové menu na jeden den. Společně s kuchařkami ho dětem i uvaří. Menu je vytvořeno tak, aby byly respektovány normy a tabulky, cena jedné porce nesmí překročit 34 korun a jídla zároveň musí respektovat nutriční doporučení.

Projekt hradí město

„Připravil jsem čtyři druhy jídel. Samozřejmě nebude chybět česká kuchyně. Bude to pomalu pečené vepřové maso s kapustou a pečený brambor z pece. Pak street food, kterým si chceme děti trošku i získat. Půjde o domácí hovězí burger s pečenými hranolky. Lidé dnes hodně cestují, takže nebude chybět ani mezinárodní kuchyně. Děti budou moci ochutnat mexické burrito. Posledním, čtvrtým jídlem bude salát,“ líčil Valíček.

Školáci budou moci ochutnat všechna čtyři jídla, protože půjde o jakési tapas, tedy degustační menu.

Projekt je hrazen z rozpočtu města Ostravy. Pro letošní rok je pro něj vyhrazeno téměř 71 tisíc korun. V letošním školním roce Valíček navštíví 12 základních škol z 55 na území města. Ještě letos to bude ZŠ I. Sekaniny v Porubě, ZŠ Matiční v centru Ostravy a ZŠ a MŠ Šeříková ve Výškovicích. Projekt pak bude pokračovat i v dalších letech.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

V Ostravě mají žáci zmodernizovanou kovárnu

Po rozsáhlé rekonstrukci se minulý týden v Ostravě otevřela unikátní studentská kovárna. Budoucí umělečtí kováři Soukromé střední a základní umělecké školy AVE...

Výběr článků

Načítám