Hlavní obsah

V listopadu vyšlou Spojené arabské emiráty své první vozítko na Měsíc

Abú Zabí (SAE)

Spojené arabské emiráty (SAE) vyšlou v listopadu z USA své první lunární vozítko na Měsíc. Oznámil to Hamad Marzúkí, který vesmírnou misi Emirátů řídí.

Foto: BABAK TAFRESHI / Sciencephoto, Profimedia.cz

Ilustrační foto měsíčního povrchu

Článek

V rozhovoru s listem The National Marzúkí řekl, že rover bude vypuštěn z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě mezi 9. a 15. listopadem. Přesné datum bude stanoveno v říjnu.

Na měsíční povrch vozítko dopraví japonská společnost ispace, která využije raketu Falcon 9 společnosti SpaceX.

Rover Rašíd

Raketa na oběžnou dráhu Měsíce dopraví přistávací modul ispace, ten se následně snese na lunární povrch, kde z něj vyjede vozítko Rašíd a zahájí průzkum. To by se mělo stát v březnu.

„Ukončili jsem testování vozítka a s výsledky jsme spokojeni. Vozítko bylo začleněno do přistávacího modulu a je připraveno ke startu,“ sdělil Marzúkí.

Vesmírné ambice SAE nekončí. S japonskou firmou hodlají dostat na Měsíc vozítko Rašíd

Věda a školy

Pokud bude mise úspěšná, připojí se tak SAE a Japonsko k USA, Rusku a Číně, které zatím jako jediné dopravily vesmírné vozidlo na lunární povrch, píše agentura AP.

Emiráty už vyslaly do vesmíru satelit, který obíhá kolem Marsu a studuje atmosféru rudé planety. K tomuto projektu se SAE spojily s japonskou firmou Mitsubishi.

Emiráty mají první astronautku

Věda a školy

Vozítko Rašíd má zkoumat povrch Měsíce a možnosti mobility v tomto prostředí. Na zařízení o váze 10 kilogramů budou dvě kamery s vysokým stupněm rozlišení, mikroskopická kamera, sonda a další přístroje.

SAE si stanovily ve svém vesmírném programu také ambiciózní cíl, totiž vybudovat do roku 2117 lidské osídlení na Marsu.

Reklama

Výběr článků

Načítám