Hlavní obsah

V Kadani vyrostla observatoř. Slouží školám i veřejnosti

– Kadaň (Chomutovsko)

Na Prostředním vrchu v Kadani na Chomutovsku vznikla astronomická observatoř. Slouží k vědeckému bádání i pozorování místním školám a široké veřejnosti. Na její stavbu přispělo město, vybavení pořídilo kadaňské gymnázium z krajské dotace. Zájem o pozorování oblohy nad Kadaní je velký, místní nadšenci pořádají kroužky i pravidelné komentované prohlídky, sdělil ředitel gymnázia Tomáš Oršulák.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

V Kadani byla uvedena do provozu nová astronomická observatoř (na snímku z 23. února 2022).

Článek

Nápad postavit v Kadani observatoř vzešel před šesti lety od skupiny lidí se zájmem o astronomii. Původní plány byly nad městem vybudovat planetárium a hvězdárnu. Kvůli vysokým nákladům, až 200 milionů korun, byl návrh zmenšen na menší multifunkční observatoř, která by lépe odpovídala velikosti města i jeho potřebám.

Nesvítíme někde zbytečně? Astronomové by rádi v noci zhasli

Věda a školy

Dalším krokem bylo nalézt vhodné místo k pozorování. Důležitými podmínkami bylo umístění z pohledu světelného znečištění a dopravní dostupnosti objektu. Obě kritéria splňoval Prostřední vrch na okraji města v zahrádkářské kolonii. „Je to jedno z míst s nejnižším světelným smogem,“ poznamenal Oršulák.

Před 160 lety se narodil zakladatel ondřejovské hvězdárny Josef Jan Frič

Historie

Projektu se poté ujalo místní gymnázium, které zajistilo financování. Pořízení vybavení observatoře stálo 2,5 milionu korun, které v rámci grantu poskytl Ústecký kraj. Na stavbu přispělo město 5,5 milionu korun. Observatoř se podařila postavit vloni a otevřela se na začátku letošního roku.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Astronomická observatoř slouží k vědeckému bádání i pozorování místním školám i veřejnosti.

„Observatoř má dvě kruhové místnosti, které jsou propojeny. V té jedné jsou počítače, které řídí dalekohledy, a druhá část je prezentační místnost, kde se mohou sejít školky, školy i veřejnost. Je tu dataprojektor a mohou tady besedovat, jsou tu i pracovní listy,“ popsal ředitel.

Tři velké dalekohledy

V horní části objektu jsou dvě kopule s dalekohledy. Jedna je zasvěcena kadaňskému rodákovi a astronomovi Václavu Pantaleonovi Kirwitzerovi, který se narodil v roce 1588. Observatoř disponuje třemi velkými dalekohledy a dalšími pěti menšími přenosnými přístroji.

Brno bude vychovávat vesmírné inženýry

Věda a školy

Tým místních astronomů nabízí pro veřejnost komentované prohlídky nebo programy pro školy. Pozorovatelé se mohou k dalekohledům připojit i na dálku a sledovat tak oblohu například z domova nebo ze třídy. V plánu je také přenést pozorování na internet a zpřístupnit ho co nejvíce lidem.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Na Prostředním vrchu v Kadani vznikla astronomická observatoř.

„Dokonce když bude zajímavý úkaz, tak doufám, že se ho podaří přenést i do místního kina,“ uzavřel Oršulák.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK
Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Observatoř disponuje třemi velkými dalekohledy a dalšími asi pěti menšími přenosnými přístroji.

Reklama

Související články

Webbův teleskop si pořídil selfie

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) nedávno zveřejnil první snímky pořízené vesmírným teleskopem Jamese Webba. Nechybí mezi nimi ani selfie,...

Výběr článků

Načítám