Hlavní obsah

Brno bude vychovávat vesmírné inženýry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V Brně budou studovat vesmírní inženýři. Prestižní obor zaměřený na vývoj vesmírných technologií pro ně otevře Vysoké učení technické (VUT). Studenti se mj. naučí sestavit si satelit, budou schopni navrhovat vlastní antény pro přenos dat a stanou se z nich znalci nejmodernější techniky související s poznáváním vesmíru.

Foto: Foto archiv VUT

Již nyní se brněnští vědci a vývojáři podílejí na vzniku nejnovějších vesmírných technologií.

Článek

Vesmír je moravské metropoli blíže, než by se mohlo zdát. Brněnští vědci se již nyní podílejí na vývoji vesmírných technologií.

Stále rychleji vznikají nové firmy zaměřené na průzkum vesmíru
Tomáš Götthans, VUT Brno

Jejich posledním úspěchem je vyslání nanosatelitů na oběžnou dráhu Země, které sledují gama záření ve vesmíru. Tento mezinárodní tým vede astrofyzik Norbert Werner z Masarykovy univerzity. Jeho družici VZLUSAT-2 vynesla před několika týdny do vesmíru raketa Falcon-9 Elona Muska. Právě projekty tohoto typu byly podnětem k vytvoření oboru.

Raketa Falcon 9 odstartovala, na orbitu vynesla i českou družici s přístroji

Věda a školy

„Stále rychleji vznikají nové firmy zaměřené na průzkum vesmíru. S tím logicky roste poptávka po systémových inženýrech s vědomostmi z oblasti kosmického průmyslu. A právě proto jsme se rozhodli založit nový studijní program,“ uvedl Tomáš Götthans z VUT.

Obor se bude jmenovat Space Applications (Vesmírné aplikace). Jde o magisterský obor s výukou v angličtině. Pro přijetí stačí po ukončení bakalářského studia zvládnout testy z elektrotechniky, matematiky, fyziky a angličtiny.

Chytré materiály: beton umí zahřát. Obor na VUT slaví 70 let

Věda a školy

Absolventi najdou uplatnění kdekoliv ve světě. Na vzniku oboru se kromě Evropské kosmické agentury (ESA) podílely také firmy jako SAB Aerospace, OHB, Honeywell, brněnská hvězdárna, JIC, Brno Space Cluster a Výzkumný a zkušební letecký ústav. Součástí studia nebude jen práce u počítačů, ale také exkurze do špičkových evropských vesmírných center.

Studenti se mohou těšit na astrofyziku, v níž proniknou do tajů pohybu kosmických těles, budou zkoumat elektromagnetické jevy, radiaci a fotoniku. Vyzkoušejí si vytvoření menšího satelitu. Pak přibude mimo jiné programování, navrhování antén a komunikačních zařízení.

Prvním kolem výběru astronautů Evropské kosmické agentury prošlo 1400 lidí

Věda a školy

„Roste počet malých satelitů, protože se snížila cena za jejich vynesení na oběžnou dráhu. Vidíme v tom veliký potenciál pro mnoho firem, i menších, které mohou pomáhat třeba se snímkováním Země, sledovat oxid uhličitý v atmosféře nebo zajišťovat komunikaci chytrých zařízení z oblasti internetu věcí,“ řekl Götthans.

Byl za podivína

Když před pěti lety Jiří Dušek, ředitel brněnské hvězdárny, která patří k nejmodernějším v Evropě, zjišťoval možnosti pro vybudování inkubátoru pro malé firmy zabývající se vesmírem v Brně, dívali se na něj mnozí jako na podivína.

Novým rektorem VUT bude Ladislav Janíček

Věda a školy

„A dnes se Brno na Expu chlubí svými elektronovými mikroskopy a kosmickým výzkumem, jako by to byla naprostá samozřejmost. Vesmír tu zaměstnává stále více lidí. Stěhují se sem odborníci na tuto oblast ze střední Evropy. Rozhodně k vesmíru máme co říct,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám