Hlavní obsah

V Egyptě odkryli unikátní mumifikační dílny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V egyptské Sakkáře našli archeologové dvě mumifikační místnosti. Jedná se o největší prostory svého druhu, jaké byly dosud odhaleny. Informovala o tom zpravodajská stanice CNN.

Egypt se pochlubil novými starověkými objevyVideo: AP

 
Článek

„Právě oznamujeme objev dvou největších místností na nekropoli v Sakkáře, které dříve sloužily k mumifikaci. Balzamovali se v nich lidé i zvířata. Je zde i postel, na které se umývala těla,“ řekl novinářům podle CNN minulý víkend Mustafa Wazírí, generální tajemník egyptské Nejvyšší rady pro památky.

Kamenná lůžka, na nichž se mumifikovalo, měřila dva metry na délku a byla 50 centimetrů široká.

Nádoby na lidské orgány

Archeologové našli také nástroje, kterými se vyjímaly vnitřnosti. Ty se následně ukládaly do speciálních nádob, tzv. kanop.

V Egyptě našli mumifikované krokodýly

Věda a školy

Konkrétně tyto objevené místnosti využívali egyptští balzamovači, a to zejména během vlády třicáté dynastie egyptských faraonů v letech 380 až 343 př. n. l. a později ještě za vlády řeckých Ptolemaiovců, kteří Egypt ovládali od roku 305 do roku 30 př. n. l.

Dvě hrobky

Kromě balzamovacích místností našli archeologové i dvě hrobky. Jedna z nich je stará 4400 let, druhá je o tisíc let mladší.

Egyptský ministr turismu a starožitností Ahmed Issa zdůraznil význam, který místo má jako turistická lokalita. Během své promluvy na tiskové konferenci vysvětlil, co plánuje vláda v Sakkáře dělat, aby do ní přilákala více zahraničních návštěvníků. Podle něj se zaměří především na rozvoj a podporu turismu.

„Jsem si jistý, že Egypt, potažmo archeologické naleziště v Sakkáře, ještě neodkrylo všechna svá tajemství – a že jich tu je…,“ poznamenal ministr.

Otevřel egyptskou hrobku a krátce nato začal vykašlávat krev

Koktejl

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám