Hlavní obsah

V Českých Budějovicích našli kriticky ohroženého čmeláka klamavého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Biologové objevili v Českých Budějovicích kriticky ohrožený druh čmeláka klamavého. Prospívá mu, že město některé části parků neseče tak často a vznikají tím pro něj ideální podmínky. Ve středu o tom informoval Jiří Řehounek z ekologického sdružení Calla. Dodal, že po domluvě s magistrátem a firmou, která pečuje o trávníky, se pro hmyz podařilo zachovat pastvu.

Foto: Calla – Sdružení pro záchranu prostředí

Kriticky ohrožený čmelák klamavý

Článek

Čmeláci klamaví jsou vybíraví na pastvu. Na jejich budějovické lokalitě ale hrozilo, že trávníky, kam na jaře létají tito čmeláci za potravou, budou v krátké době posekány.

„Jedna z důležitých ploch pro čmeláky klamavé je naštěstí součástí projektu mozaikových sečí budějovických trávníků. Víme o ní, že je druhově bohatá jak na rostliny, tak i na hmyz. K zachování co největší části s kvetoucím jetelem bylo nicméně zapotřebí upravit plán seče, a to doslova ze dne na den,“ uvedla Lenka Štěrbová z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.

„Na naši prosbu zareagoval českobudějovický magistrát i firma Agrien, která v místě trávníky seče, velice vstřícně. Díky jejich rychlé reakci zde zůstala část kvetoucích jetelových porostů neposečená a dál slouží čmelákům jako významná potravní základna,“ doplnila.

Nabídněte čmelákům sladký život na zahradě

Zahrada

V tuzemsku se vyskytuje asi 30 druhů čmeláků a pačmeláků. Některé z nich jsou naprosto běžné, jiné se dostaly mezi ohrožené druhy a některé druhy už z přírody zmizely úplně.

Mezi kriticky ohrožené druhy patří i čmelák klamavý, nedávno jej biologové objevili právě v Českých Budějovicích.

Foto: Calla – Sdružení pro záchranu prostředí

Čmelák klamavý

Na rozdíl od podobných druhů našich čmeláků, např. od čmeláka skalního, je velmi krátce a rovnoměrně ochlupený, což dodává jeho tělu sametový vzhled. Pro laika je ovšem podle odborníků jeho odlišení od jiných druhů obtížné.

„Tito čmeláci vedou zajímavý život. Samečci jako jediní mezi evropskými druhy čmeláků obhajují teritoria, kde čekají na mladé samičky. Proto mají na čmeláky nápadně velké oči. Pro svůj život potřebují velké množství bobovitých rostlin, pokud možno po celou sezonu. Kromě nevhodných celoplošných sečí trávníků či luk je ohrožuje i používání pesticidů či změna klimatu,“ popsal entomolog Michal Perlík z Biologického centra AV ČR.

Hmyzem roku je tesařík pižmový. Entomologové zvolili druh na ústupu

Věda a školy

Už se ví, které plochy čmeláci klamaví preferují

V Českých Budějovicích ponechávají pátým rokem některá místa v parcích a některé zatravněné plochy bez sečení. Volný růst pomáhá lepšímu zadržování vody a výskytu některých vzácnějších druhů rostlin i živočichů. Vhodné plochy vybírají přírodovědci ve spolupráci s tamním magistrátem.

„Teď když víme, které plochy čmeláci klamaví preferují, můžeme jejich preference zohlednit při návrzích mozaikového sečení v příštích letech. Od začátku našeho projektu kvetoucích trávníků klademe důraz na jejich odborný monitoring, který nám pomáhá péči o ně lépe naplánovat,“ poznamenal Řehounek.

Foto: Calla – Sdružení pro záchranu prostředí

Důležité travnaté plochy pro čmeláka klamavého

Úbytek živočichů narůstá ve větším měřítku, než se čekalo

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám