Hlavní obsah

Hmyzem roku je tesařík pižmový. Entomologové zvolili druh na ústupu

Novinky, Magdalena Malá, fš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítěze kampaně Hmyz roku 2023 vyhlásila Česká společnost entomologická (ČSE). Zvolila tesaříka pižmového, a to nejen kvůli jedinečné vůni a nápadnému vzhledu, ale také kvůli úbytku tohoto druhu.

Foto: Petr Šípek

Tesařík pižmový.

Článek

„Cílem akce je představit široké veřejnosti zajímavého zástupce hmyzu a přispět tak k jeho poznání a ochraně,“ uvedla společnost v tiskové zprávě, kterou Novinkám tento týden zaslali zástupci Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Tesařík pižmový je charakteristický svou vůní a zeleným zbarvením. Vyskytuje se hlavně v okolí řek na hlavatých vrbách, které se v minulosti používaly jako palivové dříví nebo proutí na košíky. Potřeba hlavatých vrb ale už není tak vysoká jako v minulosti a stromy tak z krajin mizí.

Na ústupu jsou proto také tesaříci, na což se ČSE snažila poukázat. Brouk se v Česku stále vyskytuje, podle entomologů však „z krajiny pomalu, ale jistě mizí“.

Hmyz vymírá nebývalou rychlostí

Věda a školy

Veřejnost se může zapojit do mapování

Veřejnost se může zapojit do mapování tesaříka pižmového prostřednictvím webové aplikace iNaturalist, nálezy s fotodokumentací je možné odevzdat i Agentuře ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR) prostřednictvím aplikace BioLog, případně e-mailem na sekretariát entomologické společnosti: entospol@gmail.com.

Hmyzího zástupce vyhlašuje společnost od roku 2021. Poprvé zvítězil motýl jasoň dymnivkový, druh v ohrožení, který na většině míst v Česku vymřel. K vidění je motýl už jen na některých místech na Moravě, např. v chráněné krajinné oblasti Pálava nebo v národním parku Podyjí.

Motýl s červenými oky na křídlech. Ochranáři pomáhají vzácným jasoňům na svět

Věda a školy

Loni získal titul cvrček polní, který se v posledních letech naopak rozšířil z teplých oblastí, jež jsou pro něj typické, a obývá už i chladnější místa s vyšší nadmořskou výškou.

Krajina jen odráží naši kulturu, říká entomolog Petr Šípek

SALON

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám