Hlavní obsah

Poprvé byl zaznamenán dopad meteoritu na jiné planetě. Sonda to „slyšela“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Do zemské atmosféry každoročně vletí tisíce meteoroidů. Některé z nich zazáří jako meteory na noční obloze, další jako meteority dopadnou na povrch naší planety. Vědcům se nyní poprvé podařilo zaznamenat náraz cizího tělesa do jiné planety, když zkoumali data získaná sondou InSight operující na Marsu.

Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Tyto krátery vznikly dopadem vesmírného tělesa na Mars 5. září 2021. Příslušný snímek následně pořídila sonda NASA Mars Reconnaissance Orbiter.

Článek

Výzkumníci odhalili poměrně čerstvé krátery na Marsu pomocí rázových vln způsobených vesmírnými „kamínky“ narážejícími do marsovského povrchu.

Bádání o tom pomůže získat nejen přesnější představu, jak často rudou planetu meteoroidy „bičují“, ale zpřesní i poznatky o vnitřní struktuře našeho planetárního souseda, napsal list The Guardian.

Dopad meteoritů na povrch Marsu zaznamenala sonda InSight americké vesmírné agentury NASA, která na planině Elysium Planitia na severní polokouli planety přistála v listopadu 2018 v rámci mise zkoumající nitro a seismickou aktivitu Marsu.

Marsotřesení odhalilo, proč je rudá planeta pro život tak nehostinná

Věda a školy

Součástí sondy je i seismograf, který zaznamenal seismické vlny způsobené dopadem cizích těles.

Meteoroid, meteor, meteorit
Dokud se drobná tělesa (ty větší se nazývají asteroidy) pohybují mimo zemskou atmosféru, nazývají se meteoroidy. Při vstupu do atmosféry meteoroid zaplane vlivem ionizace molekul jeho okolí. Takový efekt se nazývá meteor. Pokud je výjimečně jasný (hranice není pevně daná), nazývá se pak bolid. Většina těchto těles ještě před dopadem shoří v atmosféře. Když však úlomky dopadnou na zemský povrch, nazývají se meteority.

Nad Českem zazářil bolid, v Rakousku „pršely“ meteority

Věda a školy

„Je to poprvé, co jsme cítili a slyšeli dopad (meteoritu) na jinou planetu,“ prohlásil planetární seismolog Raphael Garcia z univerzity ve francouzském Toulouse a jeden z autorů studie zveřejněné v odborném časopise Nature Geoscience.

Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Koláž ukazuje tři další dopady meteoroidů, které byly detekovány seismometrem na přistávacím modulu InSight a poté zachyceny satelitem Mars Reconnaissance Orbiter pomocí jeho kamery HiRISE.

Spolupráce s orbitální sondou

Vědci zkoumali záznamy sondy mezi květnem 2020 a zářím 2021, resp. čtyři dopady těles, které přístroje zaznamenaly. Odborníci poté pomocí analýzy dat a znalostí šíření akustických a seismických vln určili oblasti dopadu.

K nárazům došlo podle NASA ve vzdálenostech zhruba 85 a 290 kilometrů od místa, kde operuje přistávací modul InSight.

Čínská kosmická loď nafotila celou rudou planetu

Věda a školy

Své poznatky porovnali se snímky pořízenými družicí Mars Reconnaissance Orbiter od NASA, která zkoumá rudou planetu z oběžné dráhy. Snímky z daného aparátu před dopadem i po něm odhalily na povrchu právě nové černé skvrny – čerstvě vytvořené krátery.

Rover Curiosity pátrá po životě na Marsu už 10 let

Historie

Získaná data jsou cenná pro planetární vědce, kteří zkoumají kůru Marsu. Pomůže jim také zjistit stáří povrchu Zemi blízké planety.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám