Hlavní obsah

Ranní oblohu nad Utahem rozzářil meteor. Kámen našli za pár dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadu obyvatel severního Utahu probudila minulou sobotu hlasitá rána. Řada lidí se obávala letecké katastrofy či zemětřesení, brzy se však ukázalo, že k obavám není důvod. To jen do atmosféry přiletěl meteoroid.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nad Utahem proletěl meteorVideo: Snowbasin Resort, AP

 
Článek

Meteor se v atmosféře objevil kolem půl deváté ráno místního času. Svědci popisují, že slyšeli hlasitou ránu ne nepodobnou silnému hromu. „Byl to hodně hluboké, hlasité bum,“ uvedla Wendi Mellingová pro Sky News s tím, že zvuk trval tří až čtyři vteřiny.

Meteoroid, meteor, meteorit, bolid
Dokud se drobná tělesa (ty větší se nazývají asteroidy) pohybují mimo zemskou atmosféru, nazývají se meteoroidy. Při vstupu do atmosféry meteoroid zaplane vlivem ionizace molekul jeho okolí. Takový efekt se pak nazývá meteor. Pokud je výjimečně jasný (hranice není pevně daná), nazývá se pak meteor bolid. Většina těchto těles ještě před dopadem shoří atmosféře. Když však úlomky dopadnou na zem, nazývají se pak meteority.

Úřady záhy poté pád jasného meteoru potvrdily a vyloučily, že by se jednalo o zemětřesení, pád letadla či vojenskou aktivitu a není tedy důvod k obavám.

Řada meteorů shoří v atmosféře či se rozlomí na menší úlomky, které je pak obtížné najít.

Tentokrát se však první fragment podařilo najít jen pár dní poté, co meteor vstoupil do atmosféry. Našel ho známý lovec meteoritů Ralph Sonny Clary.

Nad Českem zazářil bolid, v Rakousku „pršely“ meteority

Věda a školy

Mezi sběrateli mají meteority, jejichž pád byl zachycen na kamerách či jiných přístrojích, větší hodnotu. Je totiž zdokumentován jejich příběh vstupu do zemské atmosféry.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám