Hlavní obsah

Univerzita vybudovala pro budoucí veterináře simulační centrum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmenují se Jerry, Goldie a Fluffy. Dva psi a kočka vypadají jako skuteční zvířecí pacienti připravení po podání anestetik na náročnou operaci. Trochu sice připomínají spící plyšáky, ve skutečnosti jde ale o špičkové trenažéry. Díky nim se budoucí veterinární lékaři a ošetřovatelé naučí poskytovat zvířecím miláčkům všeho druhu kvalitnější zdravotní péči.

Lukáš Novák představuje nové simulační centrum Veterinární univerzity BrnoVideo: Právo

 
Článek

Plyšový tým je součástí výbavy nového simulačního centra brněnské Veterinární univerzity.

Zařízení je srovnatelné s nejlepšími výukovými centry v Evropě
Alois Nečas, rektor veterinární univerzity Brno

„Jsme na něj pyšní, protože naše zařízení je srovnatelné s nejlepšími výukovými centry veterinárních vysokých škol v Evropě. Dává nám možnost lépe připravit naše studenty na náročné situace, které budou řešit v klinické praxi,“ řekl Právu rektor univerzity Alois Nečas.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Nové centrum Veterinární univerzity Brno je plné plyšových zvířat. Jde o trenažéry

Lepší péče o zvířecí miláčky

V Česku žije přes dva miliony psů, milion koček a více než 100 tisíc koní – a stále jich přibývá. Jejich vysoké počty dělají z obyvatel ČR jedny z největších chovatelů zvířat v Evropě.

Když milujete svého domácího mazlíčka víc než kohokoliv jiného na světě

Vztahy a sex

Vybudování simulačního centra je dobrou zprávou pro ty, kteří chtějí svým zvířecím parťákům všech druhů a plemen dopřát co nejlepší zdravotní péči. Zahrnuje nejen pracoviště pro ošetřování drobných zvířat včetně králíků či hadů, ale i koní nebo skotu.

Mnohé z trenažérů jsou technickými unikáty. Pes Goldie naučí studenty kontrolovat při ošetření u pacienta jeho srdeční činnost, mechanismus ukrytý v Jerrym umožňuje simulovat příznaky nejrůznějších onemocnění.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

V novém simulačním centru Veterinární univerzity Brno. Veterinář Lukáš Novák s trenažérem – psem Goldiem

Na klinice chorob koní neschází rozložitelné makety koní či krav, jimž lze nahlédnout do útrob a současně si na nich nacvičit některé ze zákroků.

Od ošetření tlapky až po operaci…

„Cílem centra je zdokonalit všechny postupy při ošetření, abychom pacientovi na jedné straně maximálně pomohli a na straně druhé jej stresovali co nejméně. Vysvětlit některým z nich, že jim chceme pomoci, je někdy opravdu náročné,“ poznamenal s úsměvem pracovník centra, anesteziolog Lukáš Novák.

Ostravská lékařská fakulta přijímá přihlášky ke studiu zubního lékařství

Věda a školy

Nácvik začíná těmi nejběžnějšími úkony, jako je píchnutí injekce, zašití tržné rány nebo ovázání poraněné tlapky. Materiály dokonale napodobují pružnost kůže. Při šití je pod hmotou umístěn balónek – musí se tak postupovat opatrně, aby nepraskl.

Je to jako v nějaké počítačové hře. Obtížnost plněných úkolů narůstá tím, jak se student přesouvá od jednoho stolu ke druhému. Student se postupně pod dohledem lektora dostává až k nácviku náročných chirurgických zákroků.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Veterinář Lukáš Novák ukazuje ošetřování ran na tlapkách psů

Práce v simulačním centru samozřejmě nenahrazuje nácvik v praxi, studenti ale na něj budou lépe připraveni. Centrum tak podstatně zkvalitní výuku budoucích veterinářů a ošetřovatelů, ale i pracovníků veterinárních klinik. Nejbližší špičkové simulační centrum pro ně jinak je až v německém Hannoveru.

Čipování želviček je týrání, nedělejte to, varují veterináři

Věda a školy

Studentka z Chorvatska pátrá po českých předcích

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Veterinární univerzita Brno

Reklama

Výběr článků

Načítám