Hlavní obsah

Ostravská lékařská fakulta přijímá přihlášky ke studiu zubního lékařství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Lékařská fakulta Ostravské univerzity (LF OU) začala ve čtvrtek 14. září přijímat přihlášky zájemců o nový studijní program Zubní lékařství. Hlásit se mohou následující zhruba měsíc, oznámil děkan fakulty Rastislav Maďar.

Foto: archiv LF OU

Na ostravské lékařské fakultě je pro studium zubařů vše připraveno.

Článek

Akreditaci fakulta od Rady Národního akreditačního úřadu (NAÚ) získala před týdnem, a to na dobu tří let. Škola už tehdy avizovala, že je připravena zahájit výuku letos na podzim.

Výuka má začít koncem října

„Akademický senát ve středu schválil navržené podmínky pro přijímací řízení, takže dnešním dnem (ve čtvrtek) jsme mohli podmínky zveřejnit a tím pádem začal běžet celý proces. Od dnešního dne budeme následující měsíc sbírat přihlášky od zájemců o studijní program Zubní lékařství. Termín samotného přijímacího řízení byl stanoven na 18. října,“ popsal Maďar.

Předpokládá, že následné zpracování výsledků přijímacího řízení bude rychlé, takže okolo 23. října či o něco málo později by již mohla začít výuka.

V Ostravě se budou vzdělávat budoucí zubaři, akreditace udělena

Věda a školy

„Jako děkan vydám opatření děkana, kde upravím délku semestru tak, aby výuka mohla proběhnout v celém spektru. Takže první semestr bude posunutý a předpokládáme, že druhý už proběhne v řádném intervalu,“ podotkl Maďar, který očekává velký zájem studentů.

Fakulta chce přijmout 20 zájemců

Do prvního ročníku chce fakulta přijmout 20 uchazečů. „Zájem o zubní lékařství očekáváme skutečně obrovský, protože týdny předtím (schválením akreditace) volali zájemci na naše studijní oddělení lékařské fakulty nebo nám psali e-maily,“ uvedl Maďar.

Už ve čtvrtek kolem 8. hodiny bylo ke studiu přihlášeno 18 zájemců, děkan tak očekává, že během měsíce by mohlo dorazit až několik stovek přihlášek.

Jak rychle rostou zuby a kosti? Nová metoda z Brna to dokáže vyčíslit

Věda a školy

Zubař v kraji chybí až stovce tisíc obyvatel

Stomatologická péče patří v Moravskoslezském kraji k nejhůře dostupným zdravotním službám, nejhůře jsou na tom Karvinsko a Bruntálsko. V kraji loni vznikla výzva k zajištění stomatologické péče, kterou podpořil i Moravskoslezský kraj a podepsali zástupci více než stovky měst a obcí z regionu.

Ve výzvě iniciátoři poukazovali na skutečnost, že zubní lékař chybí v kraji nejméně 80 000 až 100 000 obyvatel a někteří lidé nebyli na zubní prohlídce déle než deset let. Např. nemocnice v Krnově na Bruntálsku či Bohumíně na Karvinsku se tak snaží zajišťovat stomatology vlastními silami a podílí se na vzniku nových zubních ordinací.

Chcete, aby vám děti v dospělosti děkovaly? Naučte je základní hygienickou věc

Po mateřských stopách

LF OU letos vybudovala za pomoci města a kraje nové prostory, ve kterých se budou studenti zubního lékařství připravovat první dva roky na praxi. Jejich součástí je učebna s tzv. fantomy, na kterých se budou učit studenti jednotlivé zákroky a trénovat potřebnou zručnost, zubní laboratoř i ambulance se dvěma zubními křesly.

Ve třetím ročníku se studenti v rámci klinické praxe přesunou do Fakultní nemocnice Ostrava.

Fakultní problémy s akreditací

Fakulta se v minulosti potýkala s problémy, NAÚ tam prověřoval pochybení při přijímání studentů. Vše vyvrcholilo v roce 2020 neudělením akreditace pro program Všeobecné lékařství. Fakulta nemohla přijímat nové studenty, nakonec akreditaci získala, ale nikoli na standardních deset let, ale pouze na pět.

Problémy fakulty a nezískání akreditace vedly k rezignaci někdejšího děkana Arnošta Martínka, kterého nahradil právě epidemiolog Maďar.

Akreditaci pro studijní program Zubní lékařství získala nyní fakulta na dobu tří let, po roce je v plánu kontrola kvality výuky a požadovaného rozvoje programu přímo na fakultě.

Mendelova univerzita uspěla s odvoláním proti odebrání dvou doktorských programů

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám