Hlavní obsah

„Užít si Měsíc“. Na lunární orbitě se uvelebuje jihokorejská sonda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První jihokorejská měsíční sonda Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) provedla v pátek 16. prosince v 18:45 SEČ zhruba 13minutový motorický manévr, jenž ji navedl na eliptickou oběžnou dráhu okolo Měsíce. Jednalo se o první z pěti obdobných manévrů, které povedou k navedení na finální lunární orbitu 29. prosince.

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejci při sledování přímého přenosu srpnového startu měsíční orbitální sondy

Článek

Na Twitteru na to upozornil odborník na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

První sondě Korejské republiky, která míří k Měsíci, se též přezdívá Danuri, což lze podle agentury Reuters přeložit z korejštiny jako „užij si Měsíc“.

Na oběžnou dráhu Měsíce aparát KPLO vstoupil po čtyřměsíčním putování, doplnil portál Space.com. Z floridského mysu Canaveral odstartovala sonda do vesmíru 5. srpna v 1:08 SELČ pomocí nosné rakety Falcon 9 společnosti SpaceX. Nejprve zamířila na oběžnou dráhu Země.

K Měsíci míří první jihokorejská sonda. Bude zkoumat místa pro přistání

Věda a školy

V budoucnu chtějí na Měsíci přistát

Zhruba 678 kg vážící Danuri je prvním krokem Soulu v průzkumu Měsíce. Družice poháněná solární energií se bude pohybovat kolem našeho přirozeného souputníka, kde bude minimálně rok shromažďovat data a zkoumat místa pro budoucí přistání.

Korejci svůj vesmírný program urychlují – do roku 2030 chtějí vyslat sondu, která by na Měsíci přímo přistála.

Jižní Korea se zároveň připojila ke státům pracujícím na projektu Artemis, jehož cílem je – nejdříve tedy v roce 2025 – přistát na lunárním povrchu i s astronauty.

První fáze programu návratu lidí na Měsíc, nepilotovaná testovací mise Artemis I, byla zdárně ukončena. Kosmická loď Orion amerického vesmírného úřadu NASA v neděli 11. prosince „ukázkovým“ dopadem na hladinu Tichého oceánu završila svou cestu okolo Měsíce.

NASA vyzvedla modul Orion z oceánu, budou ho zkoumat technici

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám