Hlavní obsah

Tři tisíce navíc pro učitele stačit nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navýšení v průměru o tři tisíce korun pro kantory zdaleka nesplní závazek vlády, aby jejich platy odpovídaly v příštím roce 130 procentům průměrné mzdy. Odborníci se shodují, že se dostanou v lepším případě na 115 procent, ale spíše na méně.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Tři tisíce navíc podle mých propočtů znamenají růst asi o 6,2 procenta, zatímco růst mezd v ekonomice má být 5,8 procenta. Očekávám jen udržení stavu z letošního roku. V poměru k průměrné mzdě tedy budou platy učitelů v průměru na 111 až 115 procentech,“ napsal Právu šéf Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) Daniel Münich.

K podobným závěrům dospěly také školské odbory. „Je to nárůst asi jen o šest procent. Nevím, jak k tomuto vyčíslení došli, ale takhle se ke 130 procentům nedostaneme. Když budeme optimističtí hodně, tak to bude 115 procent, což by znamenalo setrvalý stav oproti letošnímu roku,“ řekl Právu šéf školských odborů František Dobšík.

Podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) je navýšení o tři tisíce v průměru sice jen minimální hranice a vyjednávání o rozpočtu budou ještě měsíc pokračovat, jenže čelí situaci, kdy mu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) navrhuje mimořádný propad výdajů.

Ministerstvo financí: Školství má mít příští rok na výdaje o 11,6 miliardy méně než letos

Věda a školy

Přitom resort školství potřebuje oproti současnému rozpočtu miliardy navíc, aby naplnil zákonný požadavek navýšení platů kantorům v průměru na 130 procent k průměrné mzdě.

Zatím se však stále neví, jaký mechanismus vláda použije k propočtu splnění daného požadavku. Zákon jej totiž nestanovuje, tudíž může být odrazovou hranicí pro propočet i průměrná mzda z předminulého roku.

Učitelé dostanou přidáno a rozpočet na VŠ a vědu v roce 2024 neklesne, ujistil Bek

Věda a školy

Ústup ze slávy

„Je to ústup ze slávy. To, co nám bylo slibováno loni na ko­aliční radě, premiérem počínaje přes pana Stanjuru, paní Pekarovou (TOP 09) a panem Bartošem (Piráti) konče, bylo, že sice růst je pomalý, ale od roku 2024 bude zákon. A že máme vydržet. Vydrželi jsme, ale nula od nuly pošla. Není to ani kompenzace za inflaci,“ povzdechl si Dobšík.

Doufá, že další vládní vyjednávání přinese uspokojivější výsledky, a předpokládá, že na úterní schůzce odborů s Bekem se vyjasní podrobnosti.

„Bude nás také zajímat, jak to bude s ostatními pedagogickými a nepedagogickými pracovníky. Ve vládním prohlášení se píše, že jejich mzdy porostou úměrně s průměrnou celorepublikovou mzdou, ale o tom nevíme nic. A já vůbec nechápu, jak kolegové na těchto pozicích s hrubou mzdou ve výši trochu málo přes 20 tisíc mohou vyžít. To už aby si šli pro dávky,“ dodal Dobšík.

Učitelé loni průměrně vydělávali 48 000 měsíčně

Věda a školy

Původní vládní plán byl, že pravidelná valorizace mzdy na úrovni 130 procent republikového průměru se bude týkat všech pedagogických pracovníků, ale koalice na poslední chvíli cukla a pomocné pedagogické síly ze zákona vyloučila. Jedná se o asistenty pedagoga, vychovatelky v družinách či dětských domovech, školní psychology, speciální pedagogy nebo trenéry.

Mezi nepedagogické pracovníky se pak počítají kuchařky, školníci, uklízečky nebo školní hospodářky.

Platy vedení škol významně vzrostly

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám