Hlavní obsah

Trávníky pomůže podle vědců zachránit plevel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Kvetou žlutě a vínově. Vytvářejí dojem, že trávník v městské zástavbě je pestrou loukou. Jde přitom o poloparazitické rostliny kokrhel luštinec a černýš rolní, považované dříve za plevel. Vědci z brněnské Masarykovy univerzity je testují na školních trávních v kampusu v Bohunicích. Trávníky jsou díky nim plné květin, a navíc není třeba je tak často sekat.

Foto: Masarykova univerzita Brno

Prostranství v kampusu Masarykovy univerzity pomáhají udržovat poloparazitické rostliny černýš rolní (fialové květy) a kokrhel luštinec (žluté květy, nízké rostliny). Na snímku Jakub Těšitel, který zkoumá se svým týmem jejich využití.

Článek

„V místech, kde rostou kokrhele a černýše, dominují kromě nich celé ploše i další kvetoucí rostliny a nikoli trávy, jak je tomu jinde. Omezují produktivitu trávníku a zároveň ho obohacují, protože díky nim vzniká prostor i pro další druhy,“ řekla Právu botanička Kateřina Knotková z Ústavu botaniky a zoologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Plocha hraje barvami

Trávník s kokrhelem a černýši nenaroste do takové výšky a není třeba jej často kosit. Poloparazitické rostliny tak snižují náklady na údržbu trávníků.

V trávnících okolo budov univerzity byly vysety kokrhele k potlačení trávy třtiny křovištní, pak byl přiset i černýš, který se však napojuje na jiné spektrum hostitelů.

Dnes je ze školní plochy původně zarostlé travinami porost hrající všemi barvami. Jsou v něm i zvonky a štírovníky růžkaté.

V léčbě alzheimera by mohl pomoci homotaurin z mořských řas

Věda a školy

Poloparazitické rostliny neslouží jen pro potěchu oka, mají i svůj odborný význam. Napojují se na kořeny hostitelských travin a odebírají jim živiny.

Výzkumný tým Jakuba Těšitele z Ústavu botaniky a zoologie Přírodovědecké fakulty se zabývá tím, zda by se tyto druhy rostlin nedaly v širším měřítku používat pro obnovu zanedbané krajiny.

Ekosystémoví inženýři

Výsledky výzkumu jsou slibné. „I když v podstatě svým hostitelům ubližují, celkovému společenstvu a biodiverzitě prospívají. Tyto druhy jsou totiž schopny potlačovat dominantní druhy a tím uvolnit prostor i pro méně zdatné rostliny, které by jinak neměly v hustém porostu šanci. Jsou tedy něco jako ekosystémoví inženýři, kteří pomáhají ve společenstvu udržet rovnováhu,“ uvedla Knotková.

Kokrhel i černýš hojně vyhledává hmyz, a to včetně včel.

DNA všude kolem nás. Vědci zkoumají složení ekosystému pomocí genetických stop v ovzduší

Věda a školy

Obě rostliny jsou pro střední Evropu původní druhy, které byly v minulosti považovány za významné plevele polí, ale díky dokonalejším technologiím čištění obilí již pro úrodu nepředstavují hrozbu. Nyní je lze hojněji najít v chráněných územích.

Kde jsou motýli? Na jaře tu prakticky nebyli, upozorňují vědci

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Trávníky a travní koberce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám