Hlavní obsah

V léčbě alzheimera by mohl pomoci homotaurin z mořských řas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým třiadvaceti vědců z brněnských výzkumných institucí zřejmě našel cestu, která by mohla vést k předcházení Alzheimerově chorobě a do jisté míry i k její úspěšné léčbě. Jde o nemoc provázenou odumíráním nervových buněk, vedoucím k postupné demenci. S ohledem na to, že se lidstvo dožívá stále vyššího věku, je tato choroba doslova civilizační hrozbou 21. století.

Foto: Masarykova univerzita Brno

Lék na alzheimera hledají vědci v Loschmidtových laboratořích Masarykovy univerzity Brno. V kroužku je mikroskopický snímek mozkového organoidu, na němž se testoval homotaurin.

Článek

Prostředkem k léčbě by mohl být homotaurin, což je látka nacházející se v některých druzích mořských řas. Léčivo na této bázi je v pokročilé fázi výzkumu a mohlo by být pacientům dostupné již v roce 2025.

Výsledky brněnského výzkumu jsou v mnoha ohledech převratné.

Válka na úrovni buněk

Jedná se vlastně o válku na úrovni buněk, která se odehrává pod sklíčky mikroskopů. Demenci způsobuje u alzheimera apolipoprotein E (ApoE), který je i v mozkové tkáni. Má tři varianty, z nichž chorobu způsobuje ApoE4, který se dědí. Protein se prostě začne v nervové tkáni hromadit, což vede ke ztrátě paměti a ke stavu, kdy se člověk není schopen sám o sebe postarat.

Látka na léčbu leukémie získala americký patent

Věda a školy

„Objevili jsme molekulární podstatu nežádoucího hromadění tohoto apolipoproteinu a současně jsme ukázali způsob, jak je možné toto hromadění ApoE potlačit potenciálním léčivem, které je již v pokročilé fázi klinického testování,“ řekl Právu molekulární biolog Martin Marek z Loschmidtových laboratoří centra RECETOX Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Zároveň působí v Mezinárodním centru klinického výzkumu (ICRC), které je pracovištěm Fakultní nemocnice u sv. Anny a lékařské fakulty univerzity.

Testováno na minimozečcích

Vědci prokázali, že derivát aminokyselin homotaurin potlačuje nežádoucí hromadění ApoE4 a obnovuje jeho původní funkce. K experimentům použili minimozečky neboli mozkové organoidy vypěstované z buněk pacientů s alzheimerem. Experimenty již jasně potvrdily, že homotaurin má žádoucí účinky. Náročný výzkum ale musí ještě pokračovat.

„V dalších studiích se chceme zaměřit na podrobné mapování změn, které homotaurin v lidském mozku způsobuje,“ uvedla k dalšímu směru výzkumu buněčná bioložka Dáša Bohačiaková z Ústavu histologie a embryologie Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Revoluce v magnetické rezonanci, vědci pořídili 64milionkrát ostřejší snímek mozku

Věda a školy

Ve Francii je vesnice jen pro lidi s Alzheimerovou chorobou

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám