Hlavní obsah

Těsnopisecká práce ve Sněmovně je obtížnější než dříve, říká rekordman mezi stenografy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Těsnopisecká práce ve Sněmovně je obtížnější než za minulého režimu. Uvedl to parlamentní stenograf, devadesátiletý Jiří Novák. Z profesního hlediska prý dává přednost promyšleným projevům. Ve čtvrtek 25. května převzal od zástupců pelhřimovské Agentury Dobrý den certifikát o zápisu do České knihy rekordů. Je nejdéle sloužícím parlamentním stenografem na světě, práci se věnuje 65 let.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jiří Novák (vpravo) převzal 25. května v Praze z rukou Luboše Rafaje (uprostřed) a Miroslava Marka (vlevo) z Agentury Dobrý den z Pelhřimova certifikát o vytvoření českého rekordu Nejstarší a nejdéle aktivní stenograf na světě.

Článek

Novák podotkl, že dříve byl parlament v podstatě jen k tomu, aby schvaloval. Podle něho tedy dával punc demokratického rozhodování záležitostem, které byly rozhodnuty jinde, a neřešil je.

„Dneska je parlament místem, kde se řeší věci, takže to má za následek, že předmětem jednání, a tudíž také psaní je v podstatě všechno. Pokud bych to měl říci velice stručně, od pouliční prostituce až k Einsteinově teorii,” řekl.

Zkratky a špatná artikulace

Práci stenografům stěžuje i nárůst počtu různých zkratek, v nichž se už nelze zpaměti zorientovat a je nutné je hledat na internetu, a také zhoršující se artikulace vystupujících.

„Bohužel realita je taková, že my často sedíme půldruhého metru od řečníka, a při nejlepší vůli nerozumíme, co řekl,” postěžoval si Novák. Na druhou stranu zdůraznil, že obsahová stránka projevů neklesá.

Nejlepší jsou Klaus a Zeman

Novák dle svých slov dává přednost řečníkům, kteří nejdříve myslí a pak teprve mluví. Vysvětluje to i tím, že ani v těsnopisu, byť je stručnější než latinka, není možné zaznamenat řeč doslova a musí se krátit. Poté je důležitá logická struktura projevu.

V první lize jsou v tomto směru podle stenografa současný a předchozí prezident, tedy Miloš Zeman a Václav Klaus. „Měl jsem předem jistotu, že nemůže nastat něco, čemu bych nerozuměl,” řekl.

Těsnopisem si zaznamenává vše

Bez těsnopisu by se Novák neobešel, a to nejen kvůli práci v dolní komoře, ale zejména kvůli své duševní práci. Nejde podle něho jen o záznamový prostředek pro mluvenou řeč, ale hlavně o prostředek racionalizace. „Když si potřebuju cokoli poznamenat, činím to těsnopisem,” poznamenal.

A ačkoli se nyní často mluví o konkurenci digitálními záznamovými prostředky, je podle Nováka mnoho situací, kdy není celý záznam potřeba, naopak jen zdržením.

Jak Novinky informovaly, sami poslanci tohoto rekordmana mezi stenografy, který působí ve Sněmovně od roku 1952, ocenili již začátkem dubna. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám