Hlavní obsah

První 3D tiskárnu si vyrobil sám, dnes má tiskovou dílnu

Právo, Lucie Fialová

Od prvopočáteční myšlenky k vlastnoručně vyrobené 3D tiskárně utekl měsíc dva, vzpomíná Adam Jech, který dnes provozuje 3D tiskovou dílnu Makers Lab v Paralelní polis v holešovické Dělnické ulici. K moderní technologii, která se stále víc dere do popředí, se dostal už na vysoké škole, když studoval architekturu.

Foto: Lucie Fialová, Právo

3D tiskárny zabírají celou jednu stěnu.

Článek

„Tak mě to lákalo, že jsem si někdy před šesti lety postavil vlastní tiskárnu, právě tím bastlířským způsobem,“ směje se mladý muž.

Bastlíři se říká lidem, kteří doma vyrábějí různé věci sami, třeba si sestaví rádio. Právě tito domácí kutilové se na Adama hojně obracejí, aby jim vytiskl nějaký plastový komponent do jejich přístroje.

Stvořit vlastní přístroj v podmínkách bytu podle Adama zabere spoustu času a výsledek je nejistý. „Stroj se povede, ale nemusí hezky tisknout,“ varuje.

Potřebné komponenty lze pořídit v každém druhém elektru. Zájemce si musí připravit tak 10–15 tisíc korun. Návody nabízí vševědoucí internet.

Tiskárna vytiskne tiskárnu

První pokus se podařil, ale za pár měsíců stejně letěl z okna. Pro někoho je koníčkem samotná výroba aparátu, pro jiné, a to je případ Adama, modelování a tisk. Takže si moderní 3D tiskárnu nakonec radši koupil.

Později s kolegou začali přednášet o nových technologiích a 3D tiskárnách v domě Paralelní polis, který spojuje umění, společenské vědy a moderní technologie. Je postaven na idejích svobody, nezávislosti. Před dvěma lety se v netradičním prostoru usídlili.

Potichu vrčící tiskárny, které vzešly ze 3D tisku, zabírají jednu stěnu sklepní místnosti. V pravém rohu přístroj tvoří ocenění pro účastníky soutěže v deskových hrách, ve druhém se pozvolna rýsuje nejnovější model transportéru, který dostanou novináři na tiskové konferenci. Na opačné straně se pomalu rodí nástroj na měření výrobku.

Tisk trvá dlouho

Zdejší tiskárny vytlačují termoplast, tzn. že stroj roztaví různě barevný plastový drátek a z něj pak vzniká téměř vše, nač si člověk vzpomene. Kilový kotouč pochází od výrobce ze Zlína.

„Tisk trvá poměrně dlouho, třeba chrup, edukační pomůcka pro zubaře, zabral asi dvě hodiny,“ počítá Jech u poličky s předměty, které v dílně vznikly. Různé sošky, malé žabky, busy, ptáčci, svícny.

Osvěta a přednášky

Do Makers Labu můžou zájemci přijít a objednat si 3D tisk nebo pošlou data e-mailem a odborníci je zpracují. Adam spočítal, že hodina práce stroje stojí kolem 200 korun, takže od částky se odvíjí cena, kterou klient nakonec zaplatí. Tým se stará i o osvětu.

„Jezdíme ukazovat naše přístroje, pořádáme přednášky, učíme lidi modelovat na počítači, každou druhou středu přednášíme o technologiích, v pondělí se konají otevřené debaty, občas o víkendu workshopy,“ zve k návštěvě Paralelní polis.

Reklama

Související témata:

Související články

Některé pracovní obory spějí k zániku

Nedostatek potřebných profesí řeší firmy různými způsoby. Některé se snaží samy si specializované pracovníky vychovat – například založením vlastního učiliště,...

Výběr článků

Načítám