Hlavní obsah

Teleskopy detekovaly nejsilnější gama záblesk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik vesmírných a pozemních dalekohledů bylo svědkem jedné z nejjasnějších zaznamenaných explozí v kosmu. Astronomové se radují z neobvykle jasného a dlouhotrvajícího pulzu vysokoenergetického záření, který se přehnal nad Zemí v neděli 9. října. Šlo o tzv. gama záblesk (GRB), což je podle amerického vesmírného úřadu NASA nejsilnější třída explozí ve vesmíru.

Mimořádný gama záblesk byl pomocí teleskopů detekován i po 10 hodinách.Video: NASA/Swift/A. Beardmore (University of Leicester); NASA/Swift/B. Cenko; NASA/DOE/Fermi LAT Collaboration

 
Článek

Vědci ten aktuální záblesk, který patří mezi nejzářivější takové známé události, nazvali GRB 221009A, přičemž teleskopy po celém světě nadále sledují jeho následky.

Minimálně 10hodinový záblesk

Signál, pocházející z místa souhvězdí Šípu, putoval podle NASA odhadem 1,9 miliardy let, než dosáhl Země. Výzkumníci se domnívají, že představuje zrození nové černé díry, která se zformovala v srdci bortící se masivní hvězdy. Původní hvězda měla zřejmě mnohonásobek hmotnosti našeho Slunce.

Za těchto okolností utvářející se černá díra pohání silné emise částic pohybujících se rychlostí blízkou rychlosti světla. Výtrysky pronikají hvězdou a vyzařují rentgenové a gama paprsky proudící pak do okolního vesmírného prostoru.

Experti z celého světa jednají v Brně o propojení malých družic pro pozorování gama záření

Věda a školy

Gama a rentgenové paprsky se pak doslova dovlnily do Sluneční soustavy a nakonec byly v neděli 9. října zachyceny detektory gama záření na kosmických observatořích americké NASA Fermi Gamma-ray Space Telescope a Neil Gehrels Swift Observatory, dále na americké družici Wind, stejně jako na pozemních dalekohledech, jako je např. teleskop Gemini South v Chile.

Aparát Fermi detekoval výboj po více než deset hodin, což je mimořádné, byť pak už slábl.

Foto: NASA/Swift/A. Beardmore (University of Leicester)

Swiftův rentgenový dalekohled zachytil GRB 221009A asi hodinu poté, co byl poprvé detekován. Jasné prstence vznikají jako výsledek rentgenového záření rozptýleného jinak nepozorovatelnými vrstvami prachu v naší galaxii. (Tmavou svislou čáru má na svědomí zobrazovací systém.)

„Výjimečně dlouhý GRB 221009A je nejjasnější GRB, jaký byl kdy zaznamenán, a jeho dosvit boří všechny rekordy na všech vlnových délkách,“ nechal se podle zpravodajské stanice CNN slyšet Brendan O'Connor, doktorand na americké Marylandské univerzitě v College Parku a na Univerzitě George Washingtona sídlící v hlavním městě USA.

„Protože je tento výbuch tak jasný a také blízko (z astronomického hlediska a v porovnání s jinými GRB – pozn. red.), myslíme si, že je to příležitost, která se naskytne jednou za století – a to zaměřit se na některé z nejzákladnějších otázek týkajících se těchto explozí, od vzniku černých děr po testy modelů temné hmoty,“ dodal tento vedoucí týmu, který využíval dalekohled Gemini South v Chile 14. října k pozorování následků exploze, tzv. dosvitu.

Tak jasný záblesk se zase dlouho nemusí ukázat

Studium příslušné vesmírné události může odhalit další podrobnosti o kolapsu hvězd, a rovněž o tom, jak hmota interaguje blízko rychlosti světla i jaké mohou být podmínky ve vzdálených galaxiích. Astronomové odhadují, že tak jasný záblesk gama se nemusí znovu objevit po desetiletí.

Astronomové detekovali v trpasličí galaxii opakující se rádiový záblesk

Věda a školy

„V naší výzkumné skupině jsme tento záblesk označili jako ‚nejjasnější ze všech‘, protože když se podíváte na tisíce záblesků, které teleskopy detekují od 90. let, tento se vymyká,“ poznamenala Jillian Rastinejadová, doktorandka na Severozápadní univerzitě v Illinois, která vedla druhý tým využívající Gemini South.

Animace: GRB 221009A může představovat zrození nové černé díry vytvořené v srdci kolabující hvězdy. Černá díra pohání silné výtrysky částic pohybujících se blízko rychlosti světla.Video: NASA/Swift/Cruz deWilde

  • Gama záblesk (zkráceně GRB z angl. Gamma ray bursts) je označení pro astronomický jev, při kterém se uvolní nesmírné množství energie ve formě gama záření, což na Zemi pozorujeme jako záblesk v gama oboru spektra. Jde z hlediska svítivosti o nejvýraznější doposud známý fyzikální jev ve vesmíru. Trvá řádově od deseti milisekund až po několik hodin a bývá doprovázen následným několikadenním dosvitem rentgenového či ultrafialového záření nebo též viditelného světla.
  • Mezi základní teorie jejich vzniku patří exploze supernovy či srážka neutronových hvězd. Dále je možné, že jednou složkou může být černá díra a druhou neutronová hvězda, příp. se mohou srazit dvě černé díry. Jiná teorie předpokládá namotávání velmi silného elektromagnetického pole neutronové hvězdy zvané magnetar.

Astronomové objevili zatím nejmenší a nejbližší černou díru v naší galaxii

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám