Hlavní obsah

Tak blízko nebyl Jupiter od roku 1963. Planeta bude mimořádně jasná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 26. září se Jupiter přiblíží k Zemi nejvíce za posledních 59 let. Pokud bude přát počasí, lidé se mohou těšit na pozorování tohoto plynného obra na noční obloze. Podle zástupců amerického vesmírného úřadu NASA půjde o „mimořádný úkaz“, jelikož v té době bude navíc Jupiter i v tzv. opozici se Sluncem.

Foto: NASA & ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center) a M.H. Wong (University of California, Berkeley)

Snímek planety Jupiter pořízený Hubbleovým teleskopem v roce 2019. Je na něm vidět i známá Velká rudá skvrna, tj. bouře o velikosti Země, která zuří už stovky let.

Článek

„Vyjma Měsíce by měl být Jupiter jedním z nejjasnějších objektů na noční obloze. Ne-li vůbec tím nejjasnějším,“ uvedl v prohlášení astrofyzik Adam Kobelski z vědeckého střediska NASA Marshall Space Flight Center, ze kterého cituje deník The Independent.

NASA ocenila snímek „rudých skřítků“ nad Českem

Věda a školy

Že má jít skutečně o největší přiblížení této nejmohutnější planety Sluneční soustavy k nám za posledních skoro šest desetiletí, potvrdil Novinkám i popularizátor astronomie Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě.

Vzácné spojení s opozicí

„Největší přiblížení Jupiteru k Zemi při této opozici nastane v pondělí 26. září ve 4 hodiny SELČ, vzdálenost bude 3,953 AU (astronomických jednotek), tedy 591,4 milionu km,“ upřesnil pro Novinky tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan. Tak blízko bylo těleso naposledy v roce 1963.

K jeho opozici se Sluncem pak dojde tentýž den ve 22 hodin SELČ. Opozicí astronomové nazývají postavení, kdy se nebeské těleso z hlediska pozorovatelů ocitá přesně na druhé straně oblohy než Slunce.

Takový Jupiter jsme ještě neviděli. Webbův teleskop se opět předvedl

Věda a školy

Jak připomíná NASA na svém webu, Jupiter se do této opozice dostává každých 13 měsíců, díky čemuž se planeta zdá větší a jasnější než v ostatních obdobích. A nejbližší přiblížení Jupiteru k Zemi se jen zřídka shoduje s opozicí. Letošní pohledy na planetu tak mají být podle vyjádření NASA „mimořádné“.

K onomu největšímu přiblížení dochází proto, že Země a Jupiter neobíhají kolem Slunce po dokonalých kruzích – to znamená, že se planety během roku míjejí v různých vzdálenostech. Podle NASA bývá tato planeta ve svém nejvzdálenějším bodě od Země asi 965 milionů kilometrů daleko.

Snímek splývajících galaxií naznačuje, co čeká Mléčnou dráhu

Věda a školy

Z našeho území bude Jupiter podle Suchana pozorovatelný dobře, protože v pondělí bude právě v té opozici se Sluncem. „To tedy znamená, že je pozorovatelný po celou noc. Jupiter jsme ale zvyklí na obloze vídat už mnoho týdnů, jen nevycházel hned zvečera se západem Slunce,“ poznamenal astronom.

„S kvalitním dalekohledem by měly být viditelné ony charakteristické pruhy či pásy planety, dále i tři nebo čtyři tzv. Galileovy měsíce,“ doplňuje obecné informace astrofyzik Kobelski.

Na měsíci Jupiteru může být život

Věda a školy

Jupiter má 53 pojmenovaných měsíců, nicméně výzkumníci jsou přesvědčeni, že jsme jich ve skutečnosti odhalili už 79. Čtyři největší – Io, Europa, Ganymedes a Callisto – se nazývají Galileovy či Galileovské měsíce. Legendární toskánský astronom Galileo Galilei tyto měsíce poprvé pozoroval roku 1610.

Reklama

Výběr článků

Načítám