Hlavní obsah

Studium zubařů v Ostravě už od září? Akreditace se blíží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékařská fakulta Ostravské univerzity (LFOU) je zase o krok blíže k získání akreditace studijního oboru stomatologie. Tento týden totiž získala souhlas k výkonu povolání v oboru stomatologie z ministerstva zdravotnictví.

Foto: KaVo Dental CZ

Ostravská lékařská fakulta nyní dokončuje výukové prostory pro studium zubařů.

Článek

Pokud bude fakulta úspěšná a akreditaci získá, tak by dvacítka budoucích zubařů mohla na OU začít studovat už letos v září. Fakulta tak nyní musí dotáhnout do konce všechny důležité a potřebné věci, jako např. zajistit výukové prostory, ale i kvalifikované pedagogy.

„Na souhlas ministerstva fakulta čekala několik měsíců, proto nyní musíme spis aktualizovat a doplnit ho o nová jména stomatologů, kteří se u nás budou věnovat výuce studentů, ale i vědecké práci,“ uvedla mluvčí LF OU Hana Hanke.

Doplnila, že v nejbližších týdnech navržené úpravy projdou Radou pro vnitřní hodnocení OU a pak spis zamíří k Národnímu akreditačnímu úřadu (NAÚ). Ten bude o akreditaci pro obor stomatologie rozhodovat.

Budoucí zubaři se v Brně učí v jednom z nejmodernějších simulačních center v Evropě

Věda a školy

Zázemí se připravuje dlouho

Děkan LF OU Rastislav Maďar uvedl, že výukové prostory se právě dokončují.

„Nacházejí se v nich výukové trenažéry a další přístroje nezbytné pro vyučování budoucích stomatologů. Máme za sebou taky desítky úspěšných výběrových řízení na pozice lektorů a asistentů, kteří jsou připraveni do výukového procesu na naší fakultě v případě získání akreditace nastoupit,“ upřesnil děkan.

V Ostravě vznikla cvičná nemocnice

Věda a školy

Paralelně probíhají také práce a nákupy i ve Fakultní nemocnici Ostrava, kde vznikají nové stomatologické ordinace a připravuje se laboratorní zázemí nezbytné k praktické výuce studentů.

Podpora kraje i Ostravy

Vznik nového studijního programu stomatologie podporuje město Ostrava, ale i Moravskoslezský kraj. Důvodem je to, že v regionu chybí zubaři a je problém se zajištěním stomatologické péče. Nejhorší situace je na Bruntálsku a Karvinsku.

V kraji loni vznikla i výzva k zajištění stomatologické péče, kterou podepsali zástupci více než stovky moravskoslezských měst a obcí.

Kraj již dal univerzitě na studium zubařů 14,3 milionu korun, stejnou částku poskytuje ze svého rozpočtu také město Ostrava. Z peněz budou hrazeny třeba dentální simulátory, cvičné zubní soupravy, rentgeny a další vybavení. Celkové náklady na vybudování základního zázemí a přípravu výuky jsou odhadovány na více než 40 milionů korun.

Akreditační úřad odebral Mendelově univerzitě akreditace pro některé obory

Domácí

Děkanem Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity zvolili Svatopluka Kapounka

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám