Hlavní obsah

Akreditační úřad odebral Mendelově univerzitě akreditace pro některé obory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Národní akreditační úřad (NAÚ) se shodl na odebrání akreditace Mendelově univerzitě v Brně pro doktorské studijní programy ve vzdělávání ekonomických věd, řekl ve čtvrtek předseda úřadu Robert Plaga. Škola bere rozhodnutí NAÚ na vědomí, avšak nyní podle vyjádření své mluvčí Terezy Pospíchalové čeká na odůvodnění.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda NAÚ Robert Plaga

Článek

Rada podle Plagy zároveň odebrala univerzitě možnost uskutečňovat doktorské studijní programy Ekonomika a management v českém a anglickém jazyce. Opatření se týká Provozně ekonomické fakulty (PEF) Mendelovy univerzity, na které se podle NAÚ vyskytla pochybení, s nimiž si systém vnitřní kontroly nedokázal poradit.

„Je to nepravomocné rozhodnutí, je to usnesení rady, v tuto chvíli bude následovat rozhodnutí a samozřejmě opravné prostředky ze strany univerzity,“ konstatoval Plaga.

Na dotaz, do jaké míry měla za pochybení zodpovědnost bývalá rektorka univerzity a neúspěšná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová, Plaga odpověděl, že primární zodpovědnost má děkan fakulty a garanti jednotlivých oborů.

Jsem hajná, co chytila pytláka. Kauza na univerzitě mě nepoškozuje, tvrdí Nerudová

Prezidentské volby

Děkan PEF Pavel Žufan v prosinci oznámil, že rezignuje na svoji funkci a opustí ji ke konci ledna.

Sama Nerudová nyní na Twitteru uvedla, že doufá, že rozhodnutí úřadu školu do budoucna posílí. „Věřím, že univerzita získá institucionální akreditaci pro ekonomické obory brzy zpět a z celé věci vzejde ještě silnější,“ napsala.

Nerudová pod palbou. Je to vykonstruované, brání se

Prezidentské volby

Možné pochybení na Mendelově univerzitě bylo v médiích jedním z hlavních témat při její kandidatuře na prezidentku.

Agentura a „rychlotituly“

Na PEF Mendelovy univerzity v Brně se kontrola konala poprvé v roce 2021. Odhalila, že někteří studenti doktorského studia ukončili studium za kratší dobu, než je standardní. Studium tak absolvovali za 22 až 30 měsíců.

Na základě zjištění rada NAÚ loni v květnu rozhodla o odebrání institucionální akreditace pro doktorské studium ekonomických oborů Mendelovy univerzity. Rozhodnutí úřadu se týkalo možnosti akreditovat nové studijní programy doktorského studia na PEF.

Mendelova univerzita se proti odebrání akreditace loni v červenci odvolala a úřad záležitost předal k posouzení přezkumné komisi NAÚ. Ta rozhodnutí zrušila s tím, že má rada odebrání akreditace znovu projednat. V roce 2022 tak úřad na provozně ekonomické fakultě a dalších fakultách univerzity provedl další kontrolu.

Plzeňská práva ukončila program celoživotního vzdělávání. Akreditačnímu úřadu se nelíbil

Věda a školy

Problém na Provozně ekonomické fakultě byl podle Plagy v různých studijních podmínkách pro zahraniční studenty a také ve využívání zprostředkovatelské agentury. Podle něj se ale kauza nedá rozsahem srovnávat např. s dřívější kauzou „rychlostudentů“ plzeňských práv.

Škola vyčká na zápis a zdůvodnění

Podle své mluvčí Pospíchalové škola nyní musí vyčkat na vyhotovení zápisu z jednání akreditačního úřadu, a především na oficiální písemné odůvodnění tohoto rozhodnutí.

„Pokračujeme v krocích zaměřených na odstranění chyb a nejasností v průběhu zajišťování studia na kontrolovaných studijních programech. Již byly nastaveny nové, podstatně zpřísněné standardy v požadavcích na školitele, sjednoceny požadavky na studenty doktorských studijních programů na PEF, zpřísněny podmínky přidělování témat disertačních prací a v neposlední řadě ukončena spolupráce se zahraničními agenturami, doporučujícími ke studiu platící studenty z ciziny,“ popsal rektor univerzity Jan Mareš.

Podle něj byla vydána i nová vyhláška děkana příslušné fakulty, která upravuje a zpřehledňuje evidence studia a plnění studijních povinností na prověřovaných studijních programech.

České vysoké školy běžně vybírají poplatky za studium v cizím jazyce

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám