Hlavní obsah

Studenti ostravského gymnázia založili firmu, vyrábí potítka do podpaží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Do boje s potem se pustilo 12 studentů Gymnázia z Ostravy-Hrabůvky. Založili studentskou firmu PitPad, která vyrábí absorpční vložky do podpaží. S jejich pomocí se nyní gymnazisté chystají uspět v celostátní přehlídce JA Studentská firma roku.

Foto: Pavel Karban, Novinky

Studentská firma PitPad ostravských gymnazistů vyrábí absorpční vložky do podpaží, která lze používat opakovaně. Na snímku ukazuje balení potítek jeden ze studentů Michal Vaštyl.

Článek

PitPad tvoří osm kluků a čtyři dívky třetích ročníků. Původně chtěli vymyslet program na řazení potravin z pohledu alergenů.

„Byl to náš favorit, ale protože nás není tolik, co umí programovat, tak jsme se nakonec rozhodli pro vložky do podpaží. Zdály se nám nejlogičtější,“ vysvětlil jeden ze studentů Petr Grym, generální ředitel studentské firmy.

Podle dalšího studenta Michala Vaštyla, ředitele výrobního oddělení, byla kdysi potítka našitá přímo v oblečení.

Mladí podnikatelé chtějí změnit svět doučování

Věda a školy

„My jsme ten nápad inovovali a vymysleli ho v ekologickém, jednoduchém balení,“ řekl s tím, že vložky jsou vyrobeny z biobavlny a popelínu na jedné a nepropustné plášťoviny na druhé straně. „Šije nám to paní švadlena, která sídlí kousek od školy. Použití je velice jednoduché. Potítko si nalepíte pomocí lepek zevnitř na oblečení,“ dodal.

Než začali studenti vložky vyrábět, otestovali, kolik potu vsáknou. „Bylo to až pět mililitrů, ale i se ždímáním,“ upozornil Vaštyl, který dodal, že jejich textilní potítko zabrání tomu, aby pot tvořil v podpaží nepříjemné koláče a špinil oblečení.

„Ten produkt už existuje, hlavně v zahraničí, kde se jmenuje sweat pad, ale je jen jednorázový. Naše pady jsou kvalitnější, z více vrstev, aby nasály více potu a vydržely celý den. A navíc, když se lepky odlepí, tak se mohou vyprat, vysušit a použít znovu,“ nastínil Grym.

Sociální podtext nevyšel

Studenti chtěli zpočátku spojit výrobu se sociálním podnikáním. „Plánovali jsme, že zaměstnáme seniory. Spousta z nich umí šít a má doma šicí stroje. Chtěli jsme začít u našich prarodičů a později to rozšířit i na další starší lidi. Nakonec jsme od toho ale upustili, protože domluva by byla složitá a my jsme potřebovali mít produkt hotový co nejdříve,“ zdůvodnil ředitel výroby, proč od myšlenky upustili.

Proč se při stresu tolik potíme a zapácháme víc než při fyzické aktivitě

Zdraví

Aktuálně lze absorpční vložky od PitPadu pořídit např. při akcích v rámci školy. „Nebo třeba při prodeji lístků na ples. Plánujeme, že oslovíme kanceláře, kde je naše cílovka, což jsou lidé, kteří chodí v košilích. Ty jsou vůči potu nejrizikovější, musí být hezky oblečeni,“ nastínil ředitel firmy Grym.

Dodal, že na webových stránkách firmy připravují i e-shop.

Cílem není zisk, ale zkušenosti

Do firmy investoval při jejím založení každý z členů týmu pětistovku. Zisk však nebyl pro studenty hlavní motivací k tomu, aby si podnikání vyzkoušeli.

„Spíš nás motivovalo nabírání zkušeností a snaha uspět v soutěžích projektu JA studentská firma,“ poukázal generální ředitel. Je rád, že jeden úspěch už si PitPad připsal, a to ocenění za nejlepší firemní logo v rámci moravskoslezského regionu.

PitPad, stejně jako řada jiných studentských firem, však bude zřejmě mít jepičí život a skončí na konci letošního školního roku.

„Naše sociální sítě budou stále existovat, stránka asi taky nikam nezmizí, ale co se týče nákupu a nějaké činnosti, to asi ukončíme,“ přiznali Vaštyl s Grymem, kteří uvažují o tom, že vlastní podnikání rozjedou po studiích.

Mistři v CNC obrábění z brněnské techniky pilují formu na světový šampionát

Věda a školy

Nejtalentovanější děti Česka: Zlatý oříšek získalo pět jednotlivců, taneční pár a sbor

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám