Hlavní obsah

Nejtalentovanější děti Česka: Zlatý oříšek získalo pět jednotlivců, taneční pár a sbor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cenu v soutěži Zlatý oříšek určené pro talentované děti od šesti do 14 let získalo za loňský rok pět jednotlivců, taneční pár a pěvecký sbor. Vítěze na úterní tiskové konferenci představili organizátoři. Z jednotlivců ocenění obdržela akrobatická tanečnice na tyči, mladý hráč na akordeon, výtvarník, astronom a reprezentant v agility – sportu, ve kterém psi pod vedením psovodů překonávají překážky.

Zlatý oříšek získalo pět jednotlivců, taneční pár a sborVideo: Novinky

 
Článek

Finále, které odvysílala České televize na Nový rok, se zúčastnilo 21 soutěžících, celkem se do loňského 25. ročníku soutěže přihlásilo 152 dětí, dvojic či kolektivů. Soutěž, kterou organizuje Nadace Zlatý oříšek, nemá kategorie, a staví tak vedle sebe děti úspěšné v nejrůznějších oborech, případně vytvářející něco mimořádného či společensky prospěšného.

Vítězové obdrželi šek v hodnotě 20 tisíc Kč. Z jednotlivců si cenu za loňský rok odnesl 11letý Jaroslav Pokuta, který loni absolvoval 25 akordeonových soutěží, z nichž většinu vyhrál.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Z vyhlášení 25. ročníku soutěže Zlatý oříšek 2023, která je určena pro talentované děti od šesti do 14 let

Dalším z vítězů je 14letý Alex Faivre, jenž loni získal druhé místo na mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice pro juniory a o rok dříve vyhrál ve své kategorii českou Astronomickou olympiádu.

Baví ho slovní úlohy, hlavolamy či programování. Mladý matematik sklízí jeden úspěch za druhým

Děti

„Zlatý oříšek mi umožňuje se díky finanční podpoře posouvat ve vědeckém oboru, ale dodává i mediální podporu, která je v dnešní době velmi důležitá. Je super ukázat i jiným lidem, že astronomie není děsivá a že je to hezký koníček,“ řekl Novinkám na tiskové konferenci Alex.

Nejmladší vítězce je devět

Za výtvarnou činnost a sochařství získal Zlatý oříšek 14letý Adam Hoferek, který se jako samouk věnuje tvorbě realistických figurek a v budoucnu by rád tvořil modely do hollywoodských filmů.

„Sochaření se věnuju prakticky odmalička, už od tří let jsem bral mamce alobal z kuchyně, neměla sice čím přikrývat maso, ale aspoň jsem měl z čeho tvořit,“ smál se Adam. „V deseti letech jsem pak vyvinul takovou lepidlovou hmotu, ze které jsem začal dělat větší a propracovanější sochy. Peníze, které jsem ve Zlatém oříšku dostal, nejspíše využiju na vyzkoušení nějakých dalších nových materiálů,“ přiblížil, jak naloží s výhrou.

Dvanáctiletý Erik Řehola se svým psem Skendym uspěl jako dvojnásobný vítěz World Agility Open, kde vyhrál předloni i loni, a je tak aktuálním juniorským mistrem světa v agility.

Nejmladší z vítězů je devítiletá Marianne Rose Mladá, která se věnuje gymnastice a pole dance, tedy akrobatickému tanci o tyči, v němž v roce 2022 vyhrála mistrovství světa v Itálii.

Jako dvojice v loňském ročníku Zlatého oříšku uspěli 12letá Viktorie Vágnerová a 13letý Kaiem Hossein-Selsdon. Jako taneční pár tvořený bratrancem a sestřenicí čtyřikrát vyhráli taneční mistrovství České republiky a zvítězili i v několika mezinárodních soutěžích. V loňském roce pak na German Open ve standardních tancích obsadili 10. místo, což je nejlepší výsledek českých párů za posledních 20 let.

Poslední ocenění patřilo kolektivu, jímž je Dětský pěvecký sbor Radost Praha pod vedením sbormistra Jana Pirnera.

Cílem je podle předsedy správní rady pořádající nadace Jiřího Kotmela podpořit děti, které mají talent a píli. „Vidíme v nich naši společnou budoucnost, budoucnost našeho národa,“ řekl.

Vítězi Logické olympiády se stali Richard Dobíšek, Vít Přibyl a Daniel Čief

Věda a školy

Patrony loňského ročníku byli hudebník Ondřej Gregor Brzobohatý a oštěpařka Barbora Špotáková. Podle Brzobohatého dodává soutěž dětem sebevědomí, ale velmi důležité je pro ně také poskytované peněžní ocenění.

„Finanční podpora znamená hodně, děti si díky ní můžou dovolit jezdit na soutěže, víc se svému oboru věnovat, mají klid a zázemí,“ uvedl.

Mnoho dětí, které se soutěže v minulosti zúčastnily, dosáhlo později vrcholových úspěchů. Šachový velmistr David Navara, který vyhrál hned první ročník soutěže v roce 1998, autorka a ilustrátorka knih pro děti Eliška Mauleová a swingový zpěvák Jan Smigmator byli přítomni i na úterní akci.

„Já jsem získal Zlatý oříšek v roce 2000. A musím říct, že pro mě osobně tohle ocenění zafungovalo strašně rychle,“ vzpomínal Smigmator. Bezprostředně po natáčení soutěže v brněnské televizi se seznámil s klarinetistou a saxofonistou Felixem Slováčkem.

„A za čtrnáct dní už jsem stál na scéně a za zády jsem měl slavný Slováčkův Big Band a už v tu chvíli mi to přišlo jako splněný sen. Od té doby jsem si šel sebejistě hudební dráhou, kterou jsem si vysnil,“ zmiňuje, jak mu účast v projektu kdysi pomohla v kariéře.

Mezi další v minulosti oceněné patří vědec Marek Mráz, klavírista Lukáš Vondráček, motocyklový závodník Karel Abraham, pěvecký sbor Boni Pueri nebo taneční soubor Baby Balet Praha.

Za dobu trvání Zlatého oříšku se do projektu přihlásilo přes 3000 soutěžících dětí a náročným sítem jich mezi nominované prošlo téměř 700.

Energetická olympiáda: vítězové vymysleli pěstování řas na záchyt CO2 a jeho přeměnu na energii

Věda a školy

Elektrotechnickou olympiádu vyhrál gymnazista Tadeáš Fryčák

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Nadační fond Zlatý oříšek

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám