Hlavní obsah

Mistři v CNC obrábění z brněnské techniky pilují formu na světový šampionát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Svoji formu pilují a nástroje brousí na mistrovství světa studenti Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického (VUT) v Brně Martin Češka a Tomáš Křivánek. Oba se mohou pochlubit tuzemským mistrovským titulem v netradiční disciplíně, a to v oboru CNC frézování.

Foto: archiv Skills Czech Republic

Tomáš Křivánek při finálovém úkolu na českém mistrovství v CNC frézování v roce 2023

Článek

Díky svým dovednostem získali dobrou brigádu při studiu a cestují po celém světě. Češka se připravuje na světové finále v roce 2025, Křivánek by na něm mohl bojovat o titul v roce 2027.

Oba jsou současně dokladem toho, že pořekadlo o zlatých českých ručičkách stále ještě platí. CNC frézování je pro ně velkým koníčkem a rozhodně nelitují toho, že mu věnují i volný čas.

Za rok mě to dostalo z nuly na sto
Martin Češka, student brněnské VUT a mistr ČR v CNC frézování 2021

Češka se ještě jako středoškolák přihlásil do soutěže v obrábění pořádané neziskovou organizací Skills Czech Republic a překvapivě vyhrál.

Světel je ve městech až příliš, nový přístroj pomůže ta zbytečná vypnout

Věda a školy

„Za rok mě to dostalo z nuly na sto. Z týpka u stroje jsem se stal aplikačním technologem, který cestuje po světě. Ale hlavně mě to hrozně baví,“ řekl Novinkám a Právu student, který se stal i jakýmsi ambasadorem strojařské soutěže.

Technicky náročné klání

CNC frézování je základem pro všechny strojírenské provozy. Soutěžící při klání dostane výkres, kde má předepsané drsnosti povrchu i geometrické a délkové tolerance, které musí při tvorbě dodržet. A v rámci těchto tolerancí musí danou součást vyrobit.

Koncovým produktem tedy není program, ale skutečná součástka, kterou musí před odbornou porotou vyrobit.

Foto: archiv Skills Czech Republic

Mistři ČR v CNC frézování: Martin Češka (vlevo) a Tomáš Křivánek. Češka vyhrál v roce 2022 a Křivánek loni

Musí navrhnout upnutí polotovaru, nástroje, jimiž bude obrábět, k nástrojům musí zvolit správné řezné podmínky. Pak přijde na řadu programování v CAM systému, kde proběhne i simulace programu.

„A na závěr jde fyzicky ke stroji, kde součást vyrobí. To vše během jednoho dne a na jeden pokus,“ uvedl ředitel Ústavu strojírenské technologie na VUT Jan Zouhar.

Díky frézování se podílí na vývoji robota

„K technice mě to táhlo už od deváté třídy. Baví mě, jak do sebe všechno zapadá a dává to smysl, všechno se dá racionálně vysvětlit,“ řekl Křivánek, který díky soutěži získal práci ve firmě, v níž absolvoval kvalifikaci pro klání v CNC frézování.

Češi vyvinuli „chytrou kolej“, odhalí poškozený vlak. Testuje se u nás a na Tchaj-wanu

Věda a školy

„Budu u nich mít stálou brigádu. Měl bych pomáhat hlavnímu technologovi s vývojem robota,“ doplnil.

Zatímco předloni získal titul Češka, Křivánek v soutěži Skills vyhrál loni. K zapojení se do českého mistrovství jej inspiroval Češka, a to při svém setkání se studenty na brněnské střední škole Sokolská, kam Křivánek chodil. Dneska jsou už oba studenty brněnské techniky.

Foto: archiv Skills Czech Republic

Tomáš Křivánek může díky svému loňskému úspěchu pomýšlet i na světový šampionát

Soutěž se v ČR koná teprve posledních pár let a navazuje na předchozí tradici. V zahraničí má WorldSkills naopak dlouhou historii a zahraniční konkurence je v nejlepším slova smyslu velmi silná.

„V září jsem se dostal do Francie na jejich finále. Tam jsme mohli nahlédnout, jak to dělá světová špička. Bylo to neuvěřitelné,“ doplnil Češka.

Pokud vše půjde dobře, čeká ho v roce 2025 světový šampionát. S ohledem na drsnou konkurenci už zahájil přípravu.

Mladí podnikatelé chtějí změnit svět doučování

Věda a školy

Nejtalentovanější děti Česka: Zlatý oříšek získalo pět jednotlivců, taneční pár a sbor

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám