Hlavní obsah

Kód pro přednostní očkování vyprší učitelům v neděli. Po Velikonocích dojde řada na seniory nad 65 let

Právo, Kristýna Šopfová

Pracovníci ve školství se mohou k očkování registrovat pouze do 28. března. Po tomto termínu vyprší platnost unikátního kódu, který jim poskytla škola. Novinkou také je, že po Velikonocích se budou moci k očkování začít registrovat i senioři nad 65 let, zatím mají prioritu lidé nad 70 let a chronicky nemocní.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Očkování vakcínou od AstraZeneky v Bruselu. Ilustrační foto

Článek

„Automatické zneplatnění kódu pro zaměstnance škol po určité době je z důvodu zneužití. Právě proto, že teď budou do systému vpuštěni i chronicky nemocní, tak se rozhodlo, že se omezí platnost kódu i pro učitele,“ řekla mluvčí resortu Barbora Peterová.

Kantoři a další pracovníci školy se hlásí k očkování od 27. února, o tom, že mají na registraci čas do neděle, se dozvěděli teprve v úterý z dopisu ministra školství.

Ředitelé v rozpacích 

Podle předsedy Asociace ředitelů ZŠ Michala Černého by to ale nemělo způsobit problémy. Registrace podle něj trvá jen několik minut. Ne všichni ale mohli prioritní registraci využít.

Více než 60 procent seniorů nad 80 let dostalo vakcínu. Další zřejmě nemají zájem

Domácí

„Jsou lidé, kteří s covidem teď leží a jsou podle ministerstva 90 dní imunní, ale nyní se očkovat nemůžou. Netuším, jestli se mohou přesto zaregistrovat a oddalovat termín očkování. Od ministerstva jsme dostali jen informaci o expiraci termínu,“ popsal Černý Právu.

Jednoznačné doporučení nezaznělo ani z ministerstva. „Ukončení termínu registrace samozřejmě nemá vliv na proces samotného přednostního očkování, který bude pro pedagogické i nepedagogické pracovníky pokračovat i po 28. březnu,“ napsala Lednová.

Očkování jde podle Čechů pomalu, neschválenými vakcínami ho ale urychlit nechtějí

Domácí

O vakcínu se už přihlásilo podle ministerstva školství zhruba 179 tisíc zaměstnanců škol, tedy víc než polovina všech pracovníků. První dávku už má 86,5 tisíce z nich. Ne všichni ale patří do prioritní skupiny starší 55 let, k čemuž zaznívají výhrady od seniorů nad 70 let.

Rozdíly vznikají hlavně kvůli odlišným přístupům očkovacích center a zásobám vakcín. „Mimo centrální systém jsme umožnili přednostní očkování pracovníkům, kteří pečují o děti zdravotníků či pracovníků IZS. Na základě komunikace s těmito školami sestavil odbor školství seznam téměř 450 zaměstnanců, kteří byli očkováni v uplynulých týdnech,“ vysvětlil mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

Reklama

Výběr článků

Načítám