Hlavní obsah

Startuje už 15. ročník Logické olympiády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky současnému poznání víme, že člověk je schopen logického uvažování mezi 3. a 4. rokem a na rozvoji logického myšlení lze pracovat už od předškolního věku. Na tom staví i Logická olympiáda, soutěž pro děti a mládež, kterou pořádá Mensa ČR a jejímiž partnery jsou nadace The Kellner Family Foundation a škola Open Gate. Hlásit do nynějšího 15. ročníku se lze od 1. září.

Foto: archiv Mensa ČR

Snímek z finále minulého ročníku Logické olympiády.

Článek

I letos se zájemci mohou přihlásit na webové stránce až do konce tohoto měsíce.

„Zájem je srovnatelný s předchozími roky. Např. během prvních sedmi dní jsme měli v systému bezmála 8000 žáků a studentů,“ uvedla nová koordinátorka Logické olympiády Lucie Měchurová z Mensy ČR.

Zlatý oříšek opět hledá mimořádné dětské talenty

Domácí

Nejvíc přihlášek podle ní pořadatelé očekávají až v posledním zářijovém týdnu.

Finále ve Sněmovně

Patnáctý ročník Logické olympiády startuje v tradičním termínu. Základní online kola pro jednotlivé věkové kategorie proběhnou během října.

Tým pořadatelů doufá, že po dvou ročnících ovlivněných pandemií půjde vše podle harmonogramu a úspěšní řešitelé základního kola se potkají začátkem listopadu fyzicky na krajských kolech, ti nejlepší pak 28. listopadu na celostátním finále. To se letos vrací do Poslanecké sněmovny, kde soutěž před 15 lety začínala.

Vítězi Logické olympiády jsou Petr Beran, Otakar Vítek a Martin Dedek

Věda a školy

Jako se děti učí chodit a mluvit, tak se učí postupně i schopnosti logického myšlení. Logika se dříve považovala za do značné míry vrozenou, tudíž neměnnou dovednost. Opak je však pravdou. I proto probíhá takováto soutěž.

Logická olympiáda je podle organizátorů unikátní v tom, že se zaměřuje nikoli na naučená fakta, ale na schopnost nalézat nová, neotřelá řešení a rovněž na schopnost rychle se zorientovat a pohotově řešit konkrétní zadání.

„Loňského ročníku se účastnilo rekordních 75 237 žáků a studentů z více než tří tisíc českých základních a středních škol. Věřím, že i letos účast vyskočí zhruba k této hranici. Logické úlohy jsou totiž pro soutěžící zábavou a tato soutěž místem, kde si často najdou kamarády s podobnými zájmy,“ doplnila Měchurová.

Z lokální české olympiády se podle ní postupně stala celosvětově největší soutěž Mensy pro děti a mládež, která má své klony i v zahraničí. K účasti se pravidelně hlásí jednotlivci, stále častěji pořadatelé ale registrují zájem celých tříd.

Kellnerova nadace loni rozdělila přes 90 milionů na podporu vzdělávání

Věda a školy

„Motivujete-li školáky již od raných let k řešení logických úloh, rozvíjíte nejen jejich logické myšlení, ale také prostorovou představivost a soustředění. A to je důležité pro jejich úspěch ve škole, a především v běžném životě. Proto rádi podporujeme tuto soutěž a těší nás stále se zvyšující zájem dětí a mladých lidí o účast v Logické olympiádě,“ poznamenala k tomu Jitka Tkadlecová, mluvčí školy Open Gate a nadace The Kellner Family Foundation.

Organizátoři z Mensy i dlouholetí partneři daného klání potvrzují, že díky olympiádě se jim každoročně daří objevit nové talenty, kterým podle svých slov chtějí následně podat pomocnou ruku v dalším rozvoji.

Výběr článků

Načítám