Hlavní obsah

Vítězi Logické olympiády jsou Petr Beran, Otakar Vítek a Martin Dedek

Žáci a studenti se dočkali. V pondělí 25. dubna se v Praze na Novotného lávce sešlo 191 finalistů Logické olympiády, aby se utkali ve finále 14. ročníku soutěže pořádané Mensou ČR. Nejlepšími řešiteli v jednotlivých kategoriích jsou Petr Beran z Českých Budějovic, Otakar Vítek z Brna a Martin Dedek z Prahy.

Foto: Mensa ČR

Z pondělního finále Logické olympiády 2021

Článek

Finále ročníku 2021, odložené o téměř šest měsíců z důvodu pandemie, podpořili generální partneři škola Open Gate a Nadace The Kellner Family Foundation, ministerstvo školství a řada dalších partnerů, včetně mnoha krajů a měst.

Na středních školách probíhá druhý termín přijímaček na čtyřleté obory

Věda a školy

Duben je pro spoustu českých žáků a studentů měsícem důležitých testů.

Po dvou týdnech, v nichž probíhaly přijímací zkoušky na gymnázia, tj. testy založené především na naučených znalostech a dovednostech, nastala i doba pro odložené finále Logické olympiády 2021 –⁠ tedy podle organizátorů pro logické úlohy, jejichž řešení vyžaduje pohotové rozhodování a samostatný a kreativní přístup.

Logická olympiáda 2021 zná vítěze krajských kol

Věda a školy

V základním kole ročníku soutěžilo rekordních 75 237 žáků a studentů z celkem 3285 škol. Na 2100 účastníků postoupilo z online základního kola do prezenčních krajských kol a nejlepších 196 řešitelů pak čekalo na uvolnění opatření a svolání do finálového kola. Nakonec 191 z nich dorazilo v pondělí 25. dubna do Prahy na Novotného lávku, aby se zde „poprali“ s různorodými úlohami, procvičili paměť i prostorovou představivost. Soutěžili už tradičně ve třech věkových kategoriích.

Se záludnými úkoly se nejlépe vypořádali Petr Beran z Českých Budějovic v kategorii A, Otakar Vítek z Brna v prostřední kategorii a mezi nejstaršími soutěžícími zvítězil Martin Dedek z Mensa gymnázia v Praze.

„Díky zaměření na logické uvažování a schopnost hledat neotřelá řešení se nám v Logické olympiádě daří objevovat nové talenty, s nimiž pak můžeme dále pracovat a rozvíjet je. Z výsledků je vidět, že šikovní mladí lidé jsou opravdu v celé republice a byla by škoda je neobjevit,“ popsala koordinátorka soutěže Zuzana Poláková.

Kellnerova nadace nabízí granty pro české studenty zahraničních univerzit

Věda a školy

I díky této soutěži nastoupila na gymnázium Open Gate v Babicích u Prahy řada výborných studentů, jak poznamenala jednatelka školy a zároveň členka správní rady rodinné nadace manželů Kellnerových Petra Dobešová. Zmíněná nadace poskytuje sociální stipendia na úhradu školného, a to včetně ubytování na kolejích, aby na gymnáziu mohli studovat mladí lidé z celého Česka.

STUPNĚ VÍTĚZŮ LOGICKÉ OLYMPIÁDY 2021:

Kategorie A (žáci 3.-5. třídy 1. stupně ZŠ)

  • Petr Beran, ZŠ Máj II, České Budějovice
  • Jakub Čejka, Křesťanská ZŠ a MŠ J. A. Komenského, Liberec
  • Eliška Šebestová, ZŠ Ostrava Poruba, Bulharská

Kategorie B (žáci 2. stupně ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií)

  • Otakar Vítek, Gymnázium Brno, třída kpt. Jaroše
  • Martin Bryja, Gymnázium Brno, třída kpt. Jaroše
  • Tomáš Kornel, Gymnázium a SOŠ, Frýdek-Místek, Cihelní

Kategorie C (studenti středních škol)

  • Martin Dedek, Mensa gymnázium, Praha
  • Ondřej Chmelík, Církevní gymnázium, Plzeň, Mikulášské náměstí
  • Mikuláš Jandík, Gymnázium Christiana Dopplera, Praha

Tým téměř 300 dobrovolníků Mensy, který olympiádu každoročně připravuje, si nicméně dlouho neodpočine. Už v září spustí registraci do dalšího ročníku. Soutěž se z malého regionálního klání v průběhu 14 let rozrostla na celosvětově největší mensovní projekt pro děti a mládež.

Mensa uspořádala úspěšné celostátní finále Logické olympiády. Zvítězili Jakub Pazdera, Václav Verner a Jakub Kislinger

Věda a školy

Velký zájem mladých nadaných lidí těší i jednoho ze zakladatelů soutěže, místopředsedu Mensy ČR Tomáše Blumensteina.

„Mnoho soutěžících se do olympiády hlásí opakovaně prostě proto, že je řešení logických výzev baví,“ konstatoval. Na druhou stranu každý rok přichází i noví účastníci a zapojují se další školy, takže věří, že rostoucí trend bude pokračovat a na podzim překoná třeba i hranici 76 tisíc přihlášených.

Reklama

Výběr článků

Načítám