Hlavní obsah

Sonda Juno přečkala radiaci a poslala první snímky Jupiteru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sonda Juno, která nedávno vstoupila na oběžnou dráhu kolem Jupiteru, poslala na Zemi první fotografie této největší planety sluneční soustavy. Na snímku, který zveřejnila americká vesmírná agentura NASA, je vidět Sluncem osvětlená polovina Jupiteru i tři jeho měsíce.

Foto: NASA

Sluncem osvětlená polovina Jupiteru zachycená americkou sondou Juno. Na snímku jsou vidět i tři Jupiterovy měsíce: Io, Europa a Ganymed.

Článek

"Záběr z kamery Juna ukazuje, že sonda přestála první průlet extrémně silnou radiací v okolí Jupiteru," uvedl Scott Bolton z americké Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA).

Američtí vědci teď podle něj s napětím očekávají snímky pólů planety.

První fotka Jupiteru, kterou sonda Juno pořídila, ještě nemá úplně bezchybné rozlišení. Snímky s vysokou kvalitou obrazu by Juno měla pořizovat od srpna, kdy se k planetě přiblíží ještě víc.

NASA minulý týden zveřejnila také první časosběrné video, které sestavila ze snímků, jež sonda posílala v průběhu cesty k plynnému obru. Poprvé ukazuje pohyb Jupiteru a jeho čtyř velkých měsíců na reálných záběrech, dosud byly k dispozici jen počítačové animace. [celá zpráva]

Žádná animace, tohle je realita. Sonda Juno natočila pohyb měsíců kolem JupiteruVideo: NASA

Zmapuje historii sluneční soustavy

Cílem projektu za 1,1 miliardy dolarů (26,8 miliardy korun) je průzkum nitra obřího plynného tělesa, jenž by mohl přispět i k poznání historie celé Sluneční soustavy a vzniku jiných solárních systémů ve vesmíru.

Devět vědeckých přístrojů, ukrytých před silnou radiací ve speciální komoře, bude zjišťovat existenci pevného jádra Jupiteru, mapovat jeho intenzivní magnetické pole, měřit množství vody a amoniaku v atmosféře a pozorovat polární záře.

Mise skončí po 20 měsících tím, že Juno při posledním obletu vstoupí do Jupiterovy atmosféry, kde zanikne. Stejný osud měla v roce 2003 sonda Galileo, jediný pozemský aparát, který dosud obíhal kolem Jupiteru, a to po dobu osmi let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám