Hlavní obsah

Sobi zvládají přežvykovat potravu i ve spánku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Sobi zvládají „multitasking“ a dokážou přežvykovat potravu i ve spánku. Zjistili to vědci, kteří v přírodě zkoumali spánkové cykly tohoto sudokopytníka pomocí záznamů elektrické aktivity mozku.

Foto: Karin Jähne / Shotshop GmbH, Profimedia.cz

Sob polární

Článek

Zajímavou studii, která se zaměřovala na soby polární (severské přežvýkavce z čeledi jelenovitých), publikoval 22. prosince odborný časopis Current Biology.

„Domníváme se, že schopnost spát i v době přežvykování je zvláště důležitá v době krátkého léta, kdy jsou sobi během celého dne velmi aktivní a snaží se sežrat dostatek píce, aby nashromáždili tuk pro zimní měsíce chudé na potravu,“ uvedla podle listu The Guardian spoluautorka studie Gabriela Wagnerová z Norského institutu pro biologii v Tromsö.

Zoologové v arktické přírodě sledovali v různých obdobích roku čtyři sobí samice, kterým neinvazivní metodou připevnili ke kůži na hlavě elektrody sledující elektrickou aktivitu mozku (EEG).

Zjistili, že zvířata spí přibližně stejnou dobu bez ohledu na roční období, a proto potřebují v létě, kdy mají kvůli dostatku vegetace na spánek nejméně času, spojit odpočinek s trávením.

„Máme za to, že v přírodě může sob přežvykování provádět po poměrně podstatnou část spánkového cyklu,“ dodala Wagnerová.

Kočky požírají 2000 živočišných druhů. Včetně stovek ohrožených

Věda a školy

Co mělo přijít až v roce 2050, už je tu. Realita předčila klimatické předpovědi

Domácí

Reklama

Související témata:
Sob polární

Výběr článků

Načítám