Hlavní obsah

Kočky požírají 2000 živočišných druhů. Včetně stovek ohrožených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Washington

Kočky domácí jsou sice často zbožňovanými domácími mazlíčky, ale také velmi efektivními zabijáky. Podle nové studie žerou více než 2000 druhů živočichů z celého světa - včetně stovek ohrožených. První studie počítající, co kočky jedí v celosvětovém měřítku, zjistila, že to má významný dopad na divokou přírodu. Kočky totiž konzumují např. 981 druhů ptáků, 463 plazů či 431 savců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Minulý týden na nová zjištění ohledně koček domácích (Felis catus) upozornil list The Guardian s odkazem na výzkum vědců z Univerzity v Auburnu, nacházející se v americkém státě Alabama.

Od domestikace před 9000 lety se kočky domácí rozšířily na všechny kontinenty kromě Antarktidy.

Jeden z nejproblematičtějších invazních druhů

Jenže v článku zveřejněném 12. prosince v odborném časopise Nature Communications vědci označují kočky domácí za „jeden z nejproblematičtějších invazních druhů na světě“. Na jídelníčku mají ptáky, savce, hmyz a plazy, z nichž je 17 procent chráněných.

Nevyhynul. Vědci po 86 letech objevili vzácného zlatokrta

Věda a školy

Dohromady kočky na celém světě konzumují 981 druhů ptáků, 463 druhů plazů a 431 druhů savců, což představuje přibližně 90 procent jejich jídelníčku. Dále bylo zjištěno, že se živí 119 druhy hmyzu a 57 druhy obojživelníků.

Kočky škodí zejména na ostrovech, kde sežerou třikrát více druhů, které jsou chráněné, než na kontinentech. Je třeba známo, že sežraly druhy, které jsou dnes ve volné přírodě vyhubené, mj. pokřovníka ostrovního či křepelku novozélandskou.

Novozélandská kampaň za úplné vyhubení

Jejich vliv na volně žijící živočichy vyvolal na Novém Zélandu ostrou debatu, v níž jeden politik vede kampaň za jejich úplné vyhubení a kontroverze se rozpoutala i kvůli soutěžím, které nabádaly děti ke střílení koček.

Odhaduje se, že jen v Austrálii kočky ročně zabijí více než 300 milionů zvířat a skupiny na ochranu přírody vyzývají k tomu, aby byly drženy doma. Na některých místech byly zavedeny zákazy chovu koček.

V Českém Švýcarsku se snaží potvrdit výskyt vzácné kočky divoké

Věda a školy

Australské zdivočelé kočky bude likvidovat robot plivající toxický gel

Koktejl

Město Walldorf na jihozápadě Německa lidem nařídilo, aby tyto mazlíčky na jaře po dobu tří měsíců zavírali uvnitř, aby ochránili ohroženou populaci chocholoušů obecných, kteří se v té době rozmnožují.

Nová studie zjistila, že kočky žerou přibližně devět procent známých druhů ptáků, šest procent známých druhů savců a čtyři procenta známých druhů plazů.

„Kočky z velké části jedí to, co je přítomno,“ napsali výzkumníci. „Pokud některý druh v analýze jídelníčku chybí, je pravděpodobné, že kořist buď chybí, nebo je v okolním prostředí vzácná,“ dodali.

Bělozubku tmavou, nového savce v Česku, objevili na dalším místě

Věda a školy

K těmto údajům vědci dospěli na základě procházení stovek existujících studií. Domnívají se, že jejich konečné odhady jsou konzervativní a budou se zvyšovat s tím, jak bude pokračovat výzkum. Jejich studie se zabývala volně se pohybujícími kočkami domácími a kvantifikovali v ní jejich jídelníček v globálním měřítku.

„Připínání zvonečků na obojky a držení koček přes noc uvnitř jsou jednoduché způsoby, jak snížit počet ulovených volně žijících ptáků a dalších volně žijících živočichů,“ uvedl mluvčí britské Královské společnosti pro ochranu ptáků (RSBP).

Kočky mají téměř 300 výrazů tváře

Koktejl

Kočky předou jinak, než se myslelo, zjistili čeští vědci

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám