Hlavní obsah

Smlouva Artemis nastaví noty pro těžbu na Měsíci

Americké úřady připravují návrh právní normy, která by regulovala budoucí těžbu na Měsíci.

Foto: Profimedia.cz

Měsíc je téměř celý pokryt regolitem, vrstvou poměrně prašného horninového materiálu. Podložní horniny vystupují na povrch jen místy u kráterů či lávových kanálů. Regolit zde začal vznikat před 4,6 miliardami let dopadem meteoritů či působením záření.

Článek

Podle deníku The Guardian jde o nejnovější americký pokus, jak kultivovat případné spojence, aby podpořili plán americké vesmírné agentury NASA na vytvoření měsíční základny během příštího desetiletí. Se spojenci USA však norma dosud diskutována nebyla.

Z měsíčního prachu se má těžit kyslík

Věda a školy

Moč astronautů by se hodila pro výrobu lunárního betonu, tvrdí nová studie

Věda a školy

Tzv. smlouva Artemis, nazvaná podle plánu NASA pro Měsíc, navrhuje vytvořit „bezpečné zóny“ okolo budoucích měsíčních základen, aby se předešlo zasahování soupeřících států či firem působících v blízkosti.

Smlouva má vytvořit i rámec mezinárodního práva, jenž by firmám umožňoval vlastnit zdroje těžené na Měsíci.

Plány NASA vrátit se na Měsíc? Koronavirus jim zasazuje tvrdou ránu

Koronavirus

A co dohoda z roku 1967? 

Američané ujišťují, že tím neporušují závazky smlouvy o zásadách činnosti států při výzkumu a využívání kosmického prostoru z roku 1967.

Ta stanoví, že Měsíc ani jiná vesmírná tělesa „nepodléhají přivlastnění státy na základě žádosti o svrchovanost, využívání nebo okupace ani jakýmkoli jiným způsobem“. „Není to územní nárok,“ řekl Guardianu o „bezpečných zónách“ nejmenovaný americký zdroj.

Výzkumníci dali dohromady první komplexní geologickou mapu Měsíce

Věda a školy

V příštích týdnech chtějí Spojené státy formálně projednat smlouvy se svými partnery, jako je Kanada, Japonsko, evropské země či Spojené arabské emiráty. Chtějí také zahájit rozhovory s těmi, kdo by měli podobné zájmy o těžbu na Luně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám