Hlavní obsah

Maďar: Respirátory bychom mohli začít sundávat v polovině března

• Aktualizováno

Podle epidemiologa Rastislava Maďara by se mohly respirátory postupně odkládat od poloviny března. Na různých místech to podle něj bude postupně. Uvedl to v neděli v České televizi.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Epidemiolog Rastislav Maďar

Článek

„Pokud se bude naplňovat predikce, která existuje, a nedojde na ten nejhorší scénář, který má nějakou desetiprocentní pravděpodobnost, tak bychom mohli začít opouštět respirátory, postupně, ne všude najednou, někdy v polovině března,“ uvedl Maďar, který je členem hlavního poradního orgánu ministerstva zdravotnictví.

Podle viroložky Ruth Tachezy zase sundáme roušky a respirátory přes léto s určitostí na venkovních prostranstvích. Otázkou je podle ní nošení ochranných prostředků na hromadných akcích.

PCR test je citlivější. Přesto se může mýlit

Domácí

„Myslím, že určitě,“ odvětila na dotaz, zda ochranné prostředky odložíme přes léto.

„Otázka těch hromadných akcí, ale já věřím, že v létě půjde i to,“ doplnila Tachezy.

Nošení roušek a další ochrany dýchacích cest se stalo jedním se symbolů boje proti nemoci covid-19. Jejich zavedení v půlce března 2020 přijímala veřejnost různě.

Fiala: Z opatření už zůstanou prakticky jen respirátory

Domácí

Ve středu premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že od 1. března bude v platnosti jen velmi málo protiepidemických opatření, která mají bránit šíření nákazy koronavirem. Prakticky půjde jen o nošení respirátorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám