Hlavní obsah

Certifikáty o prodělaném covidu se zpožďují kvůli novým pravidlům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 19. února končí povinné testování ve firmách. Do té doby se ti, kteří neprodělali covid, musí testovat nadále. A otestovat se musí i ti, kteří sice nemoc v posledních třiceti dnech prodělali, ale v Tečce se jim certifikát o pozitivním PCR testu neukázal a nemají jeho výsledek jak jinak doložit.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Certifikát by měl být k dispozici na portále ocko.uzis.cz. Jenže certifikát o prodělané nemoci se tam nově ukáže až 11 dní po otestování. To pak působí problémy firmám i některým zaměstnancům. A proč až 11. den? Po této době od pozitivního PCR testu lze podle evropských pravidel spolehlivě říct, že člověk nemoc prodělal.

„V naší firmě se ukázalo, že zaměstnanci nedisponují certifikátem o prodělané nemoci, a to z důvodu, že se certifikát na stránkách ocko.uzis.cz ukáže až po 11 dnech po pozitivním PCR testu. Tato informace mi byla sdělena pracovnicí linky 1221,“ napsala Právu čtenářka, která nechtěla být jmenována.

Stačí prohlášení?

Podle ní se tímto firmy dostávají do prekérní situace. Obávají se totiž, že pojišťovny jim neuhradí testy zaměstnanců, kteří se po nemoci vrátili do práce.

Podle mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jany Schillerové by podle mimořádného opatření vlády pojišťovny neměly firmám hradit testy zaměstnanců do 30 dnů po nemoci. „My standardně proplácíme, co nám zaměstnavatelé vykážou. Máme nastavený systém kontrol, ale zajímá nás to ve chvíli, kdy ten test vykáže zaměstnavatel,“ řekla Právu.

Očkovací certifikát zčervená tisícům lidí až 15. února

Domácí

Zaměstnanec je po pozitivním testu veden v systémech ministerstva zdravotnictví a ÚZIS. Po návratu do práce by měl vyplnit prohlášení o bezinfekčnosti. „To, že se mu nezobrazuje certifikát, nemění nic na tom, že nemoc prodělal. Vyplňuje čestné prohlášení o bezinfekčnosti, kde by měl uvést i to, zda je po nemoci,“ uvedla Schillerová.

Podle čtenářky je to ale problém. „Spousta lidí nemá chytrý telefon nebo si odmítá aplikaci stahovat. I proto přece funguje portál ÚZIS, aby i tito lidé si mohli certifikát, třeba i za pomoci ostatních, stáhnout. Zaměstnavatelům to přidělává další starosti kvůli tomu, aby postupovali v souladu s opatřeními a následně dostali peníze od pojišťoven,“ napsala čtenářka.

Hospody už certifikáty nekontrolují

Domácí

Podle ředitele Národní agentury pro informační technologie (NAKIT) Vladimíra Dzurilly se ve čtvrtek zrušením českých pravidel o povinnosti prokazovat se certifikáty např. v restauracích a ve službách automaticky nastavila nová pravidla dle nařízení EU.

„Toto nařízení u certifikátu o prodělané nemoci uvádí, že se vydává 11. den. Z tohoto důvodu jsme ve čtvrtek zaznamenali dotazy lidí, kteří měli tento certifikát vydaný po šesti dnech, ale zároveň ještě nebyla splněna nově nastavená lhůta deseti dnů po pozitivním PCR testu a tento certifikát z Tečky zmizel. Certifikát tedy bude nově vydán po 10 dnech,“ řekl Právu Dzurilla.

Reklama

Výběr článků

Načítám