Hlavní obsah

Školky pro děti, ale i let vrtulníkem. Firmy své lidi rozmazlují víc než dřív odbory

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost je nejnižší za posledních 20 let a firmy stále hledají další pracovníky. Při srovnání s tím, jaké výhody dostávali lidé v práci před rokem 1989 a dnes, se ukazuje, že podniky rozmazlují zaměstnance mnohem více než dříve odbory. Čokoláda na Vánoce, týdenní rekreace v závodní chatě, letní tábor pro děti či zlevněné lístky do bazénu, to je už minulost.

Foto: Profimedia.cz

V některých firmách poskytují nejen benefity, ale také průběžně zvedají výplaty.

Článek

Zaměstnavatelé dnes nabízejí nejen stravenky, ale celoročně platí svým lidem sportování a relaxaci, vzdělávací kurzy, přispívají na penzijní připojištění, zajišťují školky. Na stránkách jedné české strojírenské firmy se novým posilám nabízí i let vrtulníkem.

Řada odborových svazů vlastní rekreační zařízení a poskytuje v nich pro své členy výhodné pobyty.

Podniky dnes hlavně zajímá, aby zaměstnanci byli zdravotně v pořádku.

A tak podle kvalifikovaných odhadů dvě třetiny firem a podniků přispívají na sportovní aktivity svých zaměstnanců. Například kartu MultiSport, se kterou je možné navštívit přes 1500 sportovních a relaxačních zařízení v ČR a na Slovensku, zaměstnancům u nás poskytuje přes 2000 firem.

Obědy za pětikorunu

Zajímavou výhodou jsou ale třeba i kvalitní obědy za pět korun v závodní jídelně v podniku, kde je průměrný plat 35 tisíc korun měsíčně. A to v regionu, kde jsou platy nižší. Řeč je o bývalém Vertexu v Litomyšli, dnes Saint-Gobain Adfors.

V některých firmách poskytují nejen benefity, ale také průběžně zvedají výplaty, aniž je o tom třeba odborově vyjednávat.

Obchodní síť Euronics nyní navýšila platy prodavačům o 11 procent, v průměrné hrubé mzdě to dělá 2000 korun. Firma kromě toho přispívá na životní pojištění, na zubaře nebo třeba na levnější telefonování a SMS zdarma.

Právní poradenství odborů

V poskytování výhod se proměnily i odbory. Vánoční kolekce či dárky k MDŽ jsou minulostí. Dnes je hlavní službou odborů poskytování bezplatného právního poradenství a zastupování zaměstnanců u pracovněprávního sporu.

„Poskytované výhody závisí na jednotlivých svazech a organizacích. Řada z nich také přispívá členům na penzijní připojištění,“ sdělila Právu mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jana Kašparová.

Připomněla, že řada odborových svazů vlastní rekreační zařízení a poskytuje v nich pro své členy výhodné pobyty.

„Některé svazy nabízejí svazovou rekreaci včetně zahraničních pobytů,“ dodala Kašparová. Hornické odbory podle ní vlastní hotel s balneoprovozem. Základní odborové organizace z chemických, hutních provozů a kovoprůmyslu také nabízejí členům rekondiční pobyty.

Reklama

Související články

Spokojenost zaměstnanců roste

Se svým stávajícím zaměstnavatelem je velmi spokojeno 19 procent českých zaměstnanců, celkem spokojeno je pak dalších 48 procent dotázaných. Nespokojenost...

Výběr článků

Načítám