Hlavní obsah

Podmínkou úspěchu firem je různorodost pracovních týmů

Právo, Novinky, kil, fš

Světové i české firmy věří, že hlavním tahounem ekonomiky v blízké budoucnosti budou inovace a digitální technologie. Mají však problémy s vytvářením inovačních týmů a jen pomalu budují kompetence v on-line marketingu. Vyplývá to z výzkumu mezi šesti stovkami manažerů z celého světa, který realizovala společnost Stanton Chase. Firmám by prý mohla pomáhat pestrost jejich týmů.

Foto: Profimedia.cz

Odborníci doporučují vytvářet pracovní týmy složené z mužů a žen různého věku, specializace a původu.

Článek

Naprostá většina, 84 procent respondentů, vidí jako nejdůležitější faktor, který zásadně ovlivní jejich podnikání, právě digitalizaci a nakupování v e-shopech.

Dostupnost zboží a služeb kdykoliv a kdekoliv prostřednictvím několika kliknutí vystavuje firmy nebývalému tlaku odlišit se od konkurence a získat, ale hlavně pak udržet dostatek zákazníků.

„Tento tlak se projevuje i personálně. Firmy zpravidla mají špičkové odborníky na výrobní procesy, vývoj nových produktů a personální záležitosti, ale tápou ve skládání týmů v oblasti inovací a v digitálním on-line marketingu,“ vysvětluje Jan Martin, partner české kanceláře Stanton Chase.

Inovace se nejlépe rodí v různorodých týmech

Zvláště na českém trhu se objevila potřeba řešit co nejrychleji digitální marketing. Manažeři mají pocit, že jim ujíždí vlak, protože na trhu chybějí lidé se specifickými kompetencemi v oblasti digitálních technologií. Drtivá většina (90 procent) respondentů přiznává, že mají rezervy, co se týče větší diverzity v personálním složení.

„Firmy chtějí na měnící se podmínky digitalizovaného světa reagovat inovacemi, ale jen zřídka si uvědomují, že inovace se nejlépe rodí v různorodých týmech, spojených jedním cílem a filozofií,“ zdůrazňuje Martin.

Na základě provedené analýzy proto společnost doporučuje zaměřit se na podporu diverzity a vytváření týmů složených z mužů a žen různého věku, specializace a původu.

Dalším doporučením je, aby se firmy nebály získávat čerstvý pohled na věc od lidí z jiných odvětví a dávaly při posuzování kandidátů přednost kreativitě před zkušenostmi v daném sektoru.

Diskriminace kvůli věku

„Různorodost v pracovním týmu je důležitá pro vyváženost a zdravý vývoj organizace. Rozdílné osobnosti mají rozdílné zkušenosti a znalosti, a pokud se navzájem respektují, dokážou díky nim společně vyřešit prakticky jakýkoliv úkol a pokrýt potřeby zaměstnavatele lépe než skupina navzájem si podobných lidí,“ potvrzuje ředitelka personální společnosti Randstad Hana Púllová.

Výsledky loňského průzkumu přitom ukázaly, že více než pětina českých zaměstnanců někdy zažila kvůli svému věku ústrky, ať už příliš nízkému, nebo vysokému. Diskriminuje se i kvůli pohlaví. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám