Hlavní obsah

Rybáři budou čistit Sečskou přehradu od odpadků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na březích vodní nádrže Seč na Chrudimsku se schyluje k ekologické akci. V neděli uspořádá komunita místních rybářů ve spolupráci s městem Seč rozsáhlý dobrovolný úklid odpadků, které za sebou nechávají lidé v tomto turisticky atraktivním místě CHKO Železné hory. Novinky o tom informoval spoluiniciátor akce, fotograf a popularizátor astronomie Petr Horálek.

Foto: Petr Horálek

Ostrůvek na Sečské přehradě zachycený z přírodní rezervace Oheb. Sečská přehrada patří do CHKO Železné hory a místní rybáři ji chtějí vyčistit od odpadků.

Článek

Rybáři chtějí upozornit, že jim záleží na životním prostředí, zároveň apelují na turisty, kteří se v průběhu postupného rozvolňování restrikcí v době pandemie covidu rozhodnou vydat na výlet do přírody, aby se k životnímu prostředí chovali ohleduplněji a odpadky nenechávali volně ležet.

„Setkáváme se s tím, že lidé označují rybářskou komunitu za bezohlednou ke svému prostředí a zodpovědnou za nepořádek na plážích. Bohužel opak je pravdou – zejména je to znát nyní, v době koronavirové krize, kdy lidé hledají únik ve volné přírodě. Konkrétně v okolí Sečské přehrady se za poslední rok enormně zvýšilo množství volně pohozeného odpadu. A to hlavně v okolí turistických středisek a přírodních památek,“ konstatoval Zdeněk Gerstner z Rybářské pohotovosti Seč.

Sporák, lednice, sekačka. Fotopast zachytila lidi, kteří zakládají černé skládky

Krimi

Dodal, že odpad je naplavený po toku řeky Chrudimky – na které se Sečská přehrada nachází – ve směru od Horního Bradla, ale také evidentně pohozený na plážích. Na břehu kromě rybám nebezpečného plastu ve všech podobách se nalézají i plechovky, láhve od alkoholu, dámské vložky, prezervativy, nedopalky od cigaret či nejrůznější obaly od svačin. Na plážích je podle něj též sklo, což může být nebezpečné pak i pro děti.

Foto: Petr Horálek

Úklid na Ústupkách Sečské přehrady v březnu 2021

Podle Gerstnera není možné na všech místech v chráněné krajinné oblasti nainstalovat odpadkové koše nebo rozmístit více kontejnerů a starat se o jejich vyprazdňování. „Už nyní je jich v okolí přehrady poměrně dost,“ zmínil.

Už v březnu nasbírali mnoho pytlů s odpadem

„Pochopitelně pro nejen místní biodiverzitu jsou dlouhodobě problematické plasty,“ poznamenal astrofotograf Horálek, který se zde rovněž věnuje popularizaci a ochraně noční přírody.

Zároveň každoročně se svými kamarády rybáři čistí oblast Ústupek (část města Seč) od odpadu nahromaděného za předchozí měsíce. „První letošní úklid jsme uspořádali už v březnu po první oblevě,“ uvedl s tím, že měli dvě kolečka a nestačila jim na plné pytle především plastového odpadu.

„Celkově jsme museli na méně než kilometrové délce pláže odnést asi sedm stolitrových pytlů odpadu,“ přiznal.

Covid zasypal svět plastovými krabičkami

Domácí

Pro vodní živočichy jsou velmi nebezpečné tzv. mikroplasty, které se jim dostávají do organismu, jelikož tyto částečky plují volně ve vodě a biologicky se rozpadají nesmírně pomalu. Následně je to problém také pro odběratele ryb, kteří je poskytují ke konzumaci, neboť mikroplasty se dostávají do metabolismu lidí.

Foto: Petr Horálek

Naplavené odpadky na březích Sečské přehrady

„S tímto problémem se lidstvo potýká hlavně na mořích a oceánech, ale při velkém přísunu plastových odpadků na břeh přehrady není možné situaci uhlídat a zamezit rozkladu plastů a znečištění vody,“ řekl Horálek.

Celá dobrovolná brigáda začne v neděli 9. května v 7:30 na parkovišti u Židovského hřbitova u Sečské přehrady a potrvá přibližně do 12 hodin na březích přehrady, v odpoledních hodinách i v přírodních památkách.

Vědci z Olomouce vyvinuli „šumák“, který vyčistí kontaminovanou vodu

Věda a školy

Přes 30 rybářů bude rozděleno do několika geografických úseků po březích přehrady, ale i na turistických trasách ve směru ke zřícenině Oheb. Jedna skupina bude akci podporovat z člunu. Iniciátoři budou postupně najíždět svými vozy k určeným úsekům, kde jim budou ostatní předávat pytle s odpadky. Ty se poté převezou k nejbližším kontejnerům, které bude v průběhu dne odvážet do sběrného dvora jednotka Technických služeb Města Seč.

Vědci popsali vývoj v přehradě z šupin

Věda a školy

Do akce se mohou podle Horálka zapojit i turisté.

Reklama

Související články

Další kácení bez povolení vyvolalo bouři

Sněmovní zemědělský výbor a po něm i výbor pro životní prostředí minulý týden doporučil poslancům vládní novelu zákona o ochraně přírody a krajiny. Poslanec...

Oblíbené potraviny s malou ekologickou stopou

Stále více lidí začíná přemýšlet, jak svým chováním mohou snížit svou ekologickou stopu a pozitivně tak ovlivnit životní prostředí. Jednou z možností je...

Výběr článků

Načítám