Hlavní obsah

Život v silně znečištěném prostředí může skončit slepotou, varují vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská studie varuje, že život v oblasti s vysokou úrovní znečištění ovzduší může zvýšit riziko vzniku tzv. makulární degenerace, vážné oční nemoci, která může vést až k oslepnutí. Vědci zkoumali 115 954 lidí ve věku 40-69 let bez problémů se zrakem a srovnali jejich stav po ročnímu vystavení znečištěnému vzduchu. Zjistili, že s vyšší úrovní smogu roste riziko oční choroby o osm procent.

Foto: Profimedia.cz

Starší ilustrační snímek z Londýna

Článek

Odborníci z londýnské výzkumné vysoké školy University College London (UCL) varují, že riziko rozvoje makulární degenerace a oslepnutí se zvyšuje pobytem v oblasti s vysokou hladinou znečištění ovzduší.

Zjistilo se, že u 1286 jedinců byla diagnostikována věkem podmíněná makulární degenerace, tedy u cca 1,1 procenta zkoumaných účastníků průřezové studie.
British Journal of Ophthalmology

Věkem podmíněná makulární degenerace je progresivní forma ztráty zraku, která je hlavní příčinou slepoty u dospělých ve Velké Británii ve věku 50 a více let, upozorňuje server The Daily Mail.

Makulární degenerace obecně je závažné onemocnění zrakového orgánu postihující především osoby vyššího věku. Jde o postižení sítnice, respektive tzv. žluté skvrny - centrální části sítnice a místa nejostřejšího vidění. Velmi často vede k nevratné ztrátě zraku a je nejčastější příčinou slepoty ve vyspělých zemích - podle odhadů by mohl počet postižených do roku 2040 dosáhnout 300 milionů lidí, varuje UCL. Ve většině případů se jedná o věkem podmíněnou formu tohoto onemocnění.

Další známé rizikové faktory pro vznik popisované oční choroby jsou - spolu s rostoucím věkem - též určité genetické faktory a také to, pokud je pacient kuřák.

Nakažené koronavirem trápí také potíže s očima

Koronavirus

Vědci u necelých 116 tisíc lidí, kteří se účastnili výzkumu a zprvu žádné nové potíže se zrakem nehlásili, sledovali data o vývoji jejich zraku a z toho vyplývající možný náběh na nemoc. Na začátku zkoumání v roce 2006 šlo o pacienty ve věku 40 až 69. Výsledky pak vědci z UCL srovnávali s průměrnou úrovní znečištění ovzduší, kde dané osoby žily. Experti zjistili, že vyšší koncentrace znečištění byly spojeny s až osmiprocentním zvýšením pravděpodobnosti vývoje makulární degenerace.

„Zlepšení ovzduší, které dýcháme, by tak mělo být klíčovou prioritou v oblasti veřejného zdraví,” konstatoval hlavní autor studie Paul Foster z oftalmologického ústavu UCL. „Zdá se, že i relativně nízké vystavení znečištění ovzduší má dopad na riziko nemoci,” dodal.

Bod zlomu: Británie má oběť smogu, devítiletou dívku

Evropa

Údaje pro tuto studii shromáždila UK Biobank, rozsáhlá databáze obsahující podrobné genetické a zdravotní informace o půl milionu účastníků, kteří měli hlásit jakoukoli změnu diagnózy od lékaře. Ze zapojených lidí si např. 52 602, pro které byla v letech 2009 a 2012 k dispozici úplná data, nechalo vyšetřit oči a vyhodnotit strukturální změny v tloušťce a počtech receptorů v sítnici - což jsou indikátory věkem podmíněné makulární degeneraci, stojí na webu londýnské univerzity.

Spalování a doprava

Bádání použilo odhady průměrných ročních úrovní znečištění ovzduší na adrese každého subjektu s přihlédnutím ke škodlivým látkám, jako jsou miniaturní pevné prachové částice známé jako PM2,5, oxid dusičitý a oxidy dusíku, které pocházejí hlavně z výfuků vozidel.

Jak informuje odborný magazín British Journal of Ophthalmology, který studii zveřejnil, zjistilo se, že u 1286 jedinců byla diagnostikována makulární degenerace související s věkem, tedy u cca 1,1 procenta zkoumaných účastníků průřezové studie.

Když se vzaly v úvahu faktory, jako je životní styl a celkový zdravotní stav člověka, vědecký tým určil, že u účastníků vystavených vyšším koncentracím PM2,5 byla právě o osm procent vyšší pravděpodobnost vzniku dané nemoci očí.

Znečištění ovzduší zkracuje lidský život o dva roky, spočítali vědci

Věda a školy

Vědci nicméně upozorňují, že studie byla „pozorovací” a nijak nezasahovala do životů lidí - a nemůže tak stoprocentně dokázat, že přímo pouze znečištění způsobilo ztrátu zraku. Koresponduje však podle nich s dřívějšími zjištěními, která naznačují, že vyšší vystavení znečištění ovzduší může zvýšit citlivost buněk sítnice.

Rovněž molekulární oftalmolog Chris Inglehearn z britské Univerzity v Leedsu, který se této studie nezúčastnil, uvedl, že tato práce - stejně jako jiná dřívější z Tchaj-wanu - prokázala souvislost mezi znečištěním ovzduší a věkem podmíněnou makulární degenerací.

Eva Jerhotová: Z vyšetření sítnice lze rozpoznat spoustu nemocí

Zdraví

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám