Hlavní obsah

Rekvalifikace letos stály téměř sto miliónů, účastníků je méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Téměř 92 miliónů korun vyčlenilo ministerstvo práce a sociálních věcí v prvním pololetí roku na rekvalifikační kurzy. Zúčastnilo se jich 15 301 uchazečů o práci, což je zhruba o polovinu meziročně méně. Během letošního druhého čtvrtletí ale jejich počet znovu narůstal; na konci prvního čtvrtletí jich bylo 6576.

Foto: Archiv, Právo

Jedním z rekvalifikačních kurzů je i práce na počítači

Článek

Sdělila to mluvčí MPSV Štěpánka Filipová.  "Podle informací, které má MPSV z úřadů práce, rekvalifikací v průměru přibývá s růstem nezaměstnanosti," uvedla Filipová. Podle ní meziroční pokles v tabulkách MPSV není směrodatný, protože řada rekvalifikací je součástí evropských projektů, které se do těchto tabulek nezapočítávají.

Uchazeči mají největší zájem o kurzy v oborech práce na počítači, účetnictví a daňová evidence, obsluha vysokozdvižného vozíku, sociální služby, kurzy základů svařování, rozšíření řidičských průkazů na skupinu C a D, masáže, manikúra a pedikúra a základy podnikání.

Realizují se i nezvyklé kurzy

Podle Filipové se však zájem uchazečů o typy kurzů v souvislosti s ekonomickou krizí mění stejně jako nabídka úřadů práce. "Obecně se dá říci, že se úřady práce na základě vlastní iniciativy a zájmu snaží hledat mezírky na trhu práce. Některé proto na zkoušku realizují dříve neobvyklé kurzy, jako například pracovník call centra, instalatér, administrativní pracovník s praxí u zaměstnavatele nebo s výukou odborného jazyka, nejčastěji angličtiny," řekla Filipová.

Výdaje na rekvalifikace a poradenství jsou podle ní rozpočtovou součástí státního rozpočtu aktivní politiky zaměstnanosti. Na tu je pro letošní rok vyčleněno bezmála 6,4 miliard korun.

MPSV má však podle Filipové ještě další výdaje. Na vyplácení mezd pro zaměstnance krachujících firem je původně vyčleněných 338 miliónů a na podpory v nezaměstnanosti bezmála 11 miliard. S tímto rozpočtem by však MPSV pravděpodobně nevystačilo, a proto tento týden schválil rozpočtový výbor navýšení prostředků na podpory a sociální služby o zhruba 2,7 miliardy. Na podpory půjde 1,5 miliardy. Právě na nich letos v prvním pololetí MPSV vyplatilo celkem přes 7,3 miliardy korun, uvedla Filipová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám