Hlavní obsah

Jen málo firem v Plzeňském kraji nabízí práci více lidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

V Plzeňském kraji je jen velmi málo firem, které nyní v době krize nabízejí deset a více pracovních míst. Situace v nabídce se od ledna zhoršuje, pouze krajské město si v červenci polepšilo. Nejvíce poptávané jsou pomocné a manipulační práce ve výrobě, zemědělství, na stavbách a v lesích.

Foto: Patrik Biskup, Právo

V Plzni a okolí je nyní zájem především o méně kvalifikované profese

Článek

Desítky lidí shání Borgers z Rokycanska, plzeňské firmy Škoda Transportation a Yazaki, Katalog - Servis nedaleko Plzně a Olho z Klatovska, potvrdili zástupci úřadů práce a oslovených firem.

"Yazaki (výrobce kabelových svazků) shání 31 dělníků v elektrotechnice, Škoda Transportation deset elektromechaniků strojů a zařízení," uvedl Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce. Škodovka chce podle aktuálního inzerátu od září a října přijmout zámečníky, potrubáře, svářeče a lakýrníky. KS Katalog - Servis ve Štáhlavech nabírá ruční baliče průběžně.

V Plzni je zájem především o dělnické profese

V Plzni je zájem o dělníky v pekárnách a zpracovnách masa, firmy poptávají stovku zedníků, přes 30 svářečů a 20 zámečníků. Volných je shodně deset programátorů, řezníků a zdravotních sester, 20 řidičů nákladních vozů, což je podle Moravce v době nedostatku zakázek v dopravě překvapivé.

Pomocné práce v zemědělství a stavebnictví jdou do stovek pozic a nabízejí je družstva založená v ČR cizinci. Plzeň-město je jediným ze sedmi okresů, kde počet volných míst v červenci stoupl o 200 na 1927. Na jednu pozici připadá asi 3,5 uchazeče, což je nejlepší skóre v kraji.

Klatovsko větší počet míst nenabízí. "Nejvíce je jich pět do Drůbežářských závodů na zpracování masa a zámečníků do klatovského Bücheleru, čtyři do pojišťovny Kooperativa," řekla zástupkyně ředitele klatovského úřadu práce Dana Miškovičová.

V regionu je dnes 314 volných míst, o 32 méně než koncem června. Také na nejproblematičtějším Tachovsku od ledna klesají volná místa o deset měsíčně. Dnes je jich 112 na téměř 4000 nezaměstnaných. "Jde o dlouhodobě neobsaditelné pozice; požadavek 20 krupiérů tu máme od října, dále jde o strážní službu, pojišťovací agenty, mírně ubyly obchodní zástupci," řekl Eduard Šimůnek z úřadu.

V Rokycanech přijímá Borgers

"Na Rokycansku nyní přijímá více lidí, celkem 70, pouze Borgers, výrobce textilií do automobilů. Počet volných pozic nám dlouhodobě kolísá mezi 80 až stovkou," řekl zástupce ředitele úřadu Jan Koranda. Zakázky, hlavně v silném automobilovém průmyslu, jsou nárazové.

Jedinou větší poptávku na Domažlicku má WW Flora, která přijme 40 pomocníků na výrobu věnců a kytic. "Počet volných míst od počátku roku klesá a nyní jich máme na úřadě kolem 120," řekl ředitel Zdeněk Písařík. Obory zhruba odpovídají Tachovsku. Na Plzni-jihu je podle Anny Valentové zájem o zedníky a dělníky v dřevozpracující výrobě. "Počet volných míst klesl od počátku roku na polovinu, zhruba na 270," řekla Jaroslava Žďárská z Úřadu práce Plzeň-sever. Podle ní není v regionu žádná firma, která by poptávala více než jednotky lidí. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám